Ganoderma – gyógygomba

Ganoderma – gyógygomba

Lapozható Ganoderma tájékoztató füzet

Ganoderma – gyógygomba

ganoderma gyógygombaA teljesség igénye nélkül, összegyűjtöttem a legfontosabb információkat a ganoderma gyógygomba tulajdonságairól, lehetséges pozitív hatásairól, hogy mindenki kedvet kapjon arra, hogy kipróbálja ennek a csodálatos gyógygombának a fogyasztását, akár a kávéval vagy még inkább nagyobb dózisban kapszulák formájában!

Ezek az írások azt bizonyítják, hogy a ganoderma nemcsak valami kínai misztikus „mágikus” csodanövény, hanem az orvostudomány, és sok klinikai illetve terméktapasztalat is alátámasztja, hogy a benne található hatóanyagok mennyire sokrétűen hatnak a szervezetre és segítik annak adaptálódását a civilizációs környezethez!

Olvassátok és fogyasszátok egészségetekre a ganodermát!

Kínában a pecsétviaszgombát (Ganoderma lucidum) már több ezer éve használják gyógyításra.

A kínaiak szerint a gomba mágikus erejének köszönhető, hogy a legkülönfélébb betegségek gyógyítására alkalmas. Ezért nevezték el a pecsétviaszgombát „ling zhi vagy ling chih” –nek, azaz halhatatlanság növényének vagy mágikus növénynek.

Ganoderma – gyógygomba

A Ganodermát értékes orvosságnak, az uralkodók gyógyszerének tekintették, ezért használata sokáig a császárok privilégiuma volt. Hittek abban, hogy a gomba fogyasztása elősegíti a fiatalság, az egészség és az életerő fenntartását és az élet meghosszabbításának egyik eszköze. Az első írásos emlékek Kína első császárának idejéből valók, majd egyre több Ganoderma gombára utaló hivatkozást találunk az egész kínai irodalomban és a kínai művészetben is. A Ganoderma lucidum előfordulásának sajátosságaiból adódóan egészen a 20. század második feléig ez a gyógyszer inkább csak az uralkodócsalád és a tehetősebbek számára volt hozzáférhető.

Ganoderma termesztés

ganoderma termesztés

Jelentős változást hozott ebben az, hogy sikerült kidolgozni a gomba termesztési technológiáját, s ezzel a széles néprétegek számára is elérhetővé vált. Ennek következményeként egyre több vizsgálatot végeztek a gomba „mágikus” gyógyhatására vonatkozóan, amelyet korszerű tudományos eszközökkel kívánták igazolni. Ma már a pecsétviaszgomba hatásait számos országban sokirányú tudományos vizsgálattal támasztották alá és a gomba komoly megbecsülést vívott ki magának.

A fitoterápiát régóta alkalmazzák, ami a növényi anyagokkal végzett gyógyítást jelenti. A mikoterápia szakkifejezést azonban Lelley (1999) használta először, amely a gombákból készített különféle szerekkel való gyógyítást jelenti. Bár a mikoterápia szakkifejezés új, a gombákkal történő gyógyítás lehetőségét már nagyon régen felfedezték a Távol-Keleten.

Kínában a gyógygombák alkalmazása évezredek óta a gyógykezelések közé tartozik. Több magasabb rendű gombát már régóta hatékony gyógyszerként tartanak számon. Európában a gombák gyógyhatásának ismerete lassan feledésbe merült annak ellenére, hogy a népi gyógyászatban több gombát is sikeresen alkalmaztak a gyógyításban. Számos tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy a gombák az ember életfolyamataihoz nélkülözhetetlen nyomelemeken kívül gyógyhatású vegyületeket is tartalmaznak.

Ganoderma – gyógygomba

A gomba készítményeit Kínában és Japánban gyógyszerként forgalmazzák, Kínában pedig az egészségbiztosítási rendszer gyógyszerspektrumának egyik fontos eleme. A kínai adatok szerint kiterjedten és kúraszerűen alkalmazzák az általánosan leromlott egészségi állapot, az immunrendszer működésének javítására, de kiemelt jelentősége van a gyomor-, a vastagbél-, a máj és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében.

ganoderma dxnA Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba) gyógyhatású vegyületei közül különösen két anyagcsoportot, a poliszaharidok és a triterpének csoportját tartják hatásosnak.

A poliszaharidoknak a tumorcsökkentő és immunerősítő hatását igazolták. A triterpének csoportjához tartoznak a ganoderma-, ganolucid- és lucidémasavak. Irodalmi adatok szerint ezek a vegyületek gátolják a májtúltengést.

A 90-es évek elejéig a Ganoderma lucidum gombafaj felhasználásának távolkeleti tradícióiról nagyon keveset tudtunk. A pecsétviaszgomba tényleges biológiai értékét a modern tudomány is felismerte az elmúlt 20 évben. Számos kutatóorvos és biológus publikációi, tapasztalatai igazolják a Ganoderma gomba valódi hatékonyságát, biológiai értékét.

A tudományosan igazolt eredményeknek is köszönhető, hogy a FDA a pecsétviaszgomba felhasználását engedélyezte és felvette a forgalomba hozható táplálék-kiegészítők listájára. A Food and Drug Law Journal elemző cikkében (McGuffin és Young, 2004) a pecsétviaszgomba, az engedélyezési folyamat tíz éves gyakorlatában, mint a sikertermékek egyike szerepel.

gyogygomba-reishi-ganoderma gombaTradicionálisan a Ganoderma gomba egészét használták fel a gyógyhatás elérésére, amely a gombakalap és gombatest szövetei mellett a rendkívül nagyszámú spórát is magába foglalja. Az utóbbi évtized során jutottak arra a következtetésre, hogy a spóra még koncentráltabban tartalmazza a gyógyhatásért felelős kémiai vegyületeket. Ezért minél nagyobb a Ganoderma készítmény spóratartalma, annál nagyobb a gyógyhatása is.

 

A pecsétviaszgomba értékei

A pecsétviaszgomba egyik legnagyobb értéke az immunrendszert erősítő hatásában rejlik, amely közvetve, vagy közvetlenül egész szervezetre, annak egészségi állapotára hatással van. Ebből adódóan kiválóan felhasználható erőnléti állapot fenntartására, a betegségek megelőzésére, de kevésbé javallható egy-egy konkrét megbetegedés kizárólag Ganodermával való kezelésére, inkább kiegészítő kezelésként használható pl. kemoterápiánál, influenza jellegű megbetegedéseknél, allergia, magas vérnyomás helyreállításánál, depressziónál stb..

A pecsétviaszgomba immunrendszerre gyakorolt kedvező hatását egészséges, idősödő emberek vizsgálata alapján külön is bizonyították (Liu, 1999).

A modern európai gyógyászatban az ilyen típusú, gyógyhatással rendelkező növényeket az „adaptogén” hatással rendelkező szerek csoportjába sorolják. Ezen gyógynövényekben kimutatható vegyületek ugyanis bizonyíthatóan elősegítik, hogy szervezetünk megfelelően felkészüljön váratlan stressz hatások fogadására, azok kedvezőtlen hatásának kivédésére, enyhítésére. Ilyen stresszhatások lehetnek a hőmérséklet, fizikai sérülések, szervezet fizikai túlterhelése, toxikus anyagok, sugárzások, fertőzések, pszichológiai eredetű nyomás.

A pecsétviaszgomba rendszeres fogyasztása elősegíti, hogy a szervezet mielőbb alkalmazkodjon a fokozott terheléshez, s mielőbb visszanyerje kiegyensúlyozott állapotát. A Ganoderma hatóanyagai immunmodulátorként hatnak, jelentős mértékben javítják az immunrendszerünk működését, szabályozzák és aktiválják immunrendszerünket. Az immunrendszer egyik fontos feladata, hogy észlelje a kórokozók, vírusok, baktériumok és más mikroszervezetek támadását.

Az immunrendszer normális működése esetén képes ezekre a támadásokra reagálni még mielőtt szervezetünk károsodna. Amennyiben az immunrendszer működése nem megfelelő, a vírusok, baktériumok, paraziták és gombák könnyen elszaporodhatnak és megjelenhetnek a betegség tünetei. Sokszor már csak a drasztikus hatású antibiotikumok, vírus- és gombaellenes szerek alkalmazása jelentheti a megoldást. Ilyenkor azonban már a gyógyszerek jól ismert mellékhatásaira is számítani kell.

ganoderma készítmények

Ganoderma kapszula

Ganoderma készítmények

A Ganoderma gombából készült készítmények rendszeres fogyasztásával ez a veszély elkerülhető. A pecsétviaszgombából előállított őrlemények felhasználhatók a rákterápiában alkalmazott besugárzás, illetve kemoterápiás kezelések mellékhatásainak enyhítésére, egyes esetekben megszüntetésére.

A Ganodermából előállított készítmények különleges stresszvédő hatása hozzájárul az emlékezőképesség javításához, a feszültségek oldásához, a koncentráció javulásához. Természetesen ez a hatás nem jelentkezik, ha a tüneteket maradandó szervi elváltozások okozzák, mint például az Alzheimer-kór következményeként fellépő memóriazavar esetében.

A pecsétviaszgombát évezredeken keresztül különböző eredetű és jellegű megbetegedések kezelésére használták. A tudományos vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy a Ganoderma tényleges értéke nem egy-egy konkrét betegség gyógyításában rejliK. Sokkal inkább abban, hogy normalizálja a szervezet általános működését, erősíti az immunrendszert és ennek révén közvetetten hozzájárul a kóros állapotok javulásához, megszüntetéséhez.

Kimutatható, hogy a Ganoderma gomba összetevői a T-sejtek, makrofágok és a természetes killersejtek támogatásával erősíti a legyengült immunrendszert. Hatásuk az immunmoduláló, antiallergiás, antivirális, antibakteriális, fehérvérsejtszám emelése (ezáltal a kemoterápia jobb tűrése), májvédő hatás, rák megelőzésében jelentős.

A Ganoderma lucidum hatékonyságát a tapasztalati megfigyelések mellett klinikai vizsgálatokkal is alátámasztották. Az általunk közölt klinikai vizsgálatok elsősorban távol-keleti intézményekben folytak. Az eredmények értelmezésénél tekintettel kell lenni arra, hogy a távol-keleten alkalmazott vizsgálati metodika az Európában elfogadott standardoktól eltérőek.

ganodermaGanoderma alkalmazása szív és érrendszeri megbetegedések kezelésére.

A hagyományos gyógyászatban a pecsétviaszgombát évszázadokon keresztül kardiotonikus gyógyszerként alkalmazták. Azoknak a betegeknek ajánlották a régmúlt orvosai, akiknek szívelégtelenségre utaló mellkasi fájdalom, fokozott fáradékonyságra utaló tünetek jelentkeztek, vagy a szokottnál nagyobb stressz-hatásnak voltak kitéve, esetleg konkrét vérkeringési problémákkal küszködtek.

 Ezeket a tapasztalati adatokat támasztották alá kínai és japán kutatók eredményei, akik megállapították, hogy a Ganoderma gomba alkalmazása javítja a vérkeringést és fokozza a szívizom oxigénfelvételét. A hatásért felelős hatóanyagként a triterpén struktúrával rendelkező ganoderma savat és származékait jelölték meg.

Ezen hatóanyagok vérnyomás- és koleszterinszintet csökkentő, valamint trombocita aggregáció-gátló hatását farmakológiai (gyógyszertani) vizsgálatokkal is igazolták (McKenna és munkatársai, 2002). A fenti megfigyeléseket, majd a farmakológiai vizsgálati eredményeket klinikai tapasztalatok is alátámasztják.

Koronária (coronaria-szív koszorúér) megbetegedésben szenvedő 92 beteget vizsgálva Kínában a 20%-os koncentrációjú gombaszirup hatására a betegek mintegy 50%-nál az alvóképesség és étvágy javulását, a légszomj enyhülését, és 72 %-nál a mellkasi fájdalmak megszűnését tapasztalták. A koszorúér megbetegedésének kezelésére eredményesnek bizonyult a gomba alkoholos kivonata, ugyanis 39 beteg közül 18 meggyógyult, 17 állapota javult és csupán négy beteg állapota maradt változatlan (Dharmananda és munkatársai, 1986).

Ganoderma alkalmazása szív és érrendszeri megbetegedések kezelésére.

Hiperlipidémia (magas koleszterinszint) esetén a gombaszirup fogyasztása után a vér koleszterinszintje a betegek több mint 90 %-ánál csökkent.

Atheroszklerózisban (artériás érelmeszesedésben) szenvedő betegek vizsgálata alapján a 14 napig tartó, napi 1000mg dózisú vizes gomba extraktummal való kezelés hatására a vérlemezek aggregációja jelentősen csökkent. Ezzel egyidejűleg mérséklődött a kialakult vérrögök nagysága és tömege (Tao és Feng, 1990).

Hipertóniában (magas vérnyomásban) szenvedő 54 beteg esetében (akik nem reagáltak a captopril és normodipin kezelésre) bizonyították, hogy a gomba extraktum 14 napos alkalmazást követően már szignifikánsan (meghatározóan, jelentősen), mintegy 82,5%-kal javítja a betegek állapotát (Jin és munkatársai, 1996). 53 súlyos, középsúlyos magas vérnyomás megbetegedésben szenvedő és a normális vérnyomású vizsgálati alanyoknak 6 hónapon keresztül a gomba kivonatából előállított tablettákkal kezeltek.

Megállapították, hogy a kezelés elsősorban a súlyos magas vérnyomásban szenvedő 12 beteg esetében volt hatékony. A középsúlyos hipertóniás betegeknél és a normális vérnyomású vizsgálati alanyoknál lényegesebb változást nem tapasztaltak, de mellékhatások sem léptek fel.

Ganoderma – gyógygomba

A magas vérnyomásban szenvedő betegek esetében a Ganoderma rendszeres fogyasztásának köszönhetően a szisztolés (szívműködés első szakasza, a szív összehúzódása) vérnyomás 57,5 %-kal, a diasztolés (szívműködés elernyedési szakasza) 60,0 %-kal (Kanmatsuse és munkatársai, 1985) csökkent.

Vírusos hepatitiszben szenvedő 50 krónikus beteg és 50 egészséges személy összehasonlító vizsgálatánál, azoknál a betegeknél, akik 60 napon keresztül Ganoderma gombaporból készítettek teát, illetve C-vitamin, adenozin-trifoszfát (ATP) és koenzim-A (CoA) keveréket fogyasztottak a normális fiziológiai állapot helyreállt (Liu, 1999).

Az emésztési zavarok kezelésénél a Ganoderma gombaőrlemény fogyasztása csökkenti a gyomorsav mennyiségét, amelynek túlzott felhalmozódása a gyomor és emésztőszervi fekély kialakulását segítheti elő. A Ganoderma gomba fogyasztása szabályozza a bélműködést és alkalmas a székrekedés és az emésztőrendszerben fellépő gyulladásos folyamatok kialakulásának megelőzésére (Sing, 2003).

A pecsétviaszgomba készítményeit eredményesen felhasználták asztma, krónikus légcsőhurut és allergiás tünetek enyhítésére is. Ebben a gomba immunrendszert erősítő, valamint gyulladáscsökkentő hatása játszhat szerepet. Felhasználható az erős dohányosok krónikus köhögési rohamainak enyhítésében is, mert elősegíti a légcső nyálkahártyájának regenerálódását (Sing, 2003).

Ganoderma alkalmazása szív és érrendszeri megbetegedések kezelésére.

A cukorbetegség oka a vércukorszint elégtelen szabályozása. A betegség két alaptípusa különböztethető meg. Az I. típusba azok a betegek tartoznak, akiknél nem elégséges a hasnyálmirigyben termelt inzulin mennyisége, ami a vércukorszint elégtelen szabályozását eredményezi. A II. típusba azok az elsősorban idősebb betegek tartoznak, akiknél az inzulinszint főként az elhízás vagy a túlzott soványság miatt, esetleg a megfelelő mozgás hiányában instabil. Az inzulinszint beállítása, akár inzulin injekció formájában, akár orális antidiabetikumokkal történik, nem mentes a mellékhatásoktól!

A pecsétviaszgombából előállított készítmények ugyanakkor alkalmasak a vércukorszint szabályozására, különösen a II. típusba tartozó betegek esetében. Klinikai vizsgálatokban bizonyították, hogy két hónap alatt a gombaporból előállított extraktum hatására a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintje jelentősen csökkent és a folyamatosan adagolt inzulin hatásával bizonyult egyenértékűnek (Teow, 1995).

A legyengült szervezet állapotának javulását érték el Ganodermával. Klinikai vizsgálatokban bizonyították, hogy a gomba extraktum hatására a legyengült, álmatlanságban, emlékezet-kiesésben, fáradékonyságban szenvedő 37 beteg állapota már 6 hét alatt jelentős, mérhető javulást mutatott (Yang és Wang, 1996).

A Ganoderma gomba extraktum hatását magashegységi feltételek közé rendelt tibeti katonák esetében is vizsgálták. Megállapították, hogy a tengerszint feletti magasság változásából, az oxigén hiányból, légnyomás csökkenésből adódó kellemetlen tünetek a pecsétviaszgomba alkalmazásával csökkentek. Amíg a kezeletlen csoportban a résztvevők 17-23 %-a szenvedett fejfájástól és émelygéstől, addig ez az arány a kezelt csoportban 5-11 %-ra csökkent (Human Institute of Pharmaceutical Industry, 1979).

Kínában 60, szexuális panaszokkal jelentkező férfi vizsgálata alapján megállapították, hogy már egy hónappal a Ganoderma gombaspóra kivonat alkalmazását követően jelentős javulást tapasztaltak, 14 beteg teljesen meggyógyult, 25-nél jelentős, 17-nél elfogadható javulást mértek (Liu, 1999).

ganoderma webáruház

Ganoderma lucidum alkalmazása a ráknál, kemoterápiában.

A pecsétviaszgomba rákos megbetegedésekben történő eredményes alkalmazásáról elsőként Japán kutatók számoltak be. Ikekawa és munkatársai már 1968-ban leírták, hogy farmakológiai (gyógyszertani) vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy a pecsétviaszgomba folyékony extraktuma (kivonata) gátolja az egérbe transzplantált szarkóma sejtek növekedését. Számos további vizsgálat, eltérő életkorú kísérleti állatokon, különböző állatfajokon, különböző tumorféleségek esetében alátámasztotta ezt a hatást.

Ezek az eredmények igen ígéretesnek tűntek, s ez motiválta, hogy Japán mellett Kínában és Dél-Koreában is, in vitro (élő szervezeten kívül, kísérleti úton, nem a természeti környezetben pl. lombikban) és in vivo (élő szervezeten belül, élő testben, azaz élő állatokon) rendszerekben egyaránt, részletes feltáró farmakológiai kutatómunka indult meg (McKenna és munkatársai, 2002)

A rendkívül összetett és bonyolult farmakológiai vizsgálatok azt tanúsítják, hogy a Ganoderma gomba készítmények fogyasztása elősegíti a természetes rákellenes anyagok, így az interferon és az interleukin I. és II. szintézisét. Emellett a gombában felhalmozódó beta-1,3-D-glukan és béta-1,6-D-glukan tumor képződést gátló hatását is igazolták. Fenti anyagok, valamint a pecsétviaszgomba immunrendszert erősítő hatása együttesen járul hozzá ahhoz, hogy az onkoterápiában történt eredményes alkalmazásáról számolnak be.

A fentiek ellenére ma még viszonylag alacsony azon publikációk száma, amelyek a Ganoderma készítmények eredményes klinikai alkalmazásáról számolnak be. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos ismereteink még sok tekintetben hiányosak, másrészt a kezelések rendszerint egyfajta összetett terápiás rendszer részét képezik. A napvilágot látó publikációk azonban biztatóak.

Ganoderma – gyógygomba

Daganatos betegek (vese-, gyomor- és tüdőrákban szenvedők) esetében,klinikai körülmények között bizonyították a Ganoderma gombából készített extraktum alkalmazásának előnyeit. A párhuzamosan végzett gomba és kemoterápiás, valamint az önállóan alkalmazott kemoterápiás kezelés összehasonlítása alapján megállapították, hogy a Ganoderma gombakivonattal kezelt betegek esetében az immunreakció viszonylag gyorsan visszaállt a normális szintre.

ganoderma gombaAz immunrendszer normalizálódásának köszönhetően a pecsétviaszgomba alkalmazásának hatására a sugárkezelés és a kémiai szerek mellékhatása csökkent és a fehérvérsejt-szám változatlan maradt. Ezzel egyidejűleg a gombakezelés mellékhatást nem okozott. A betegek étvágya és életereje javult.

A Ganoderma gombával kezelt betegek egyéb sérülései is a vártnál gyorsabban gyógyultak (Kupin, 1992). Kiegészítő kemoterápiás készítményként más vizsgálatokban is igazolták a Ganoderma lucidum kedvező hatását. Eredményes volt a leukémiában szenvedő betegek állapotának javítására (Teow, 1995).

Újabb klinikai vizsgálatokban a Ganoderma lucidum gombából nyert poliszacharidok kedvező hatását állapították meg tüdőrákban szenvedő betegeken Gao és munkatársai 2003-ban.Tudományos vizsgálataik szerint a pecsétviaszgombából nyert poliszacharidok hatására a betegséggel járó tünetek, mint pl. a láz, köhögési rohamok, gyengeségérzet, verejtékezés, álmatlanság mintegy 43,8 – 84,4 %-os mértékben csökkent.

Erősödött a betegek immunrendszere és megnőtt a sejtvédő mechanizmus aktivitása.

Ganoderma lucidum felhasználása rákos betegségben szenvedők kiegészítő terápiás kezelésében.

A rendelkezésre álló gyakorlati tapasztalatok és tudományos vizsgálatok alapján a pecsétviaszgomba felhasználása javulást eredményezett a egyes rákos betegségben szenvedők kiegészítő terápiás készítményeként.

– A Ganoderma gomba készítmények alkalmazása csökkentheti a kemo- és radioterápiás kezelések mellékhatásait, az azzal járó fáradtságot, étvágytalanságot, hajhullást, a csontvelő működésének gátlását, a fertőzések veszélyét.

– A pecsétviaszgomba fogyasztása számos megfigyelés alapján hozzájárulhat a rákos betegségben szenvedők életének meghosszabbításához, csökkentheti az áttétes daganatok kialakulásának veszélyét.

– A Ganoderma gomba őrlemény fogyasztása javíthatja a rákos megbetegedésben szenvedők életminőségét, mivel többek között csökkentheti a megbetegedéssel járó fájdalmakat és a rosszullétet.

– Táplálék-kiegészítőként alkalmazva a Ganoderma gombából előállított termékek csökkenthetik a rákos megbetegedések kialakulásának rizikóját, vagy akár azok újbóli megjelenését. Ez arra a mechanizmusra vezethető vissza, hogy a szervezet immunrendszerének erősítésével a szervezet rákellenes védekező rendszere is aktívabbá válhat.

ganodermaGanoderma hatóanyagai:

A pecsétviaszgomba biológiailag aktív hatóanyagai

A Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba) gyógyító erejét több ezer éve hasznosítja az emberiség egy része, viszont a gombában található gyógyhatást okozó biológiailag aktív anyagokról a XX.sz. végéig nagyon keveset tudtunk.

A 60-as években jutott el a tudományos technika arra a szintre, hogy a gombából izolált vegyületek biológiai aktivitását in vitro körülmények között, tudományos eszközökkel is bizonyítani lehetett. Az utóbbi 30 év során egyre több olyan kutatást folytattak, amelyek tudományos eszközökkel kísérelték meg igazolni a Ganoderma lucidum gomba hatékonyságát a hagyományos gyógyászat által javallt terápiás területeken.

Ezek a kutatások nem szorítkoznak csupán a gyógyhatás tudományos igazolására, hanem a gyógyhatásért felelős biológiai anyagok izolálását, szerkezetük azonosítását is célul tűzték ki.

ganoderma TELEPA természetes lelőhelyekről gyűjtött gombák többsége tartalmazza azokat a biológiailag aktív anyagokat, amelyek a gombát értékessé teszik. Az erre irányuló vizsgálatok kimutatták, hogy a hatóanyagok tényleges mennyisége, a terpenoidok, poliszacharidok és egyéb biológailag aktív anyagok egymáshoz viszonyított aránya igen változékony lehet.

 

Ganoderma – gyógygomba

A Ganoderma biológiailag aktív anyag tartalma függ a termőhelyi körülményektől, a gomba életfolyamatai során lebontott fafajtól, a növekvő gomba környezetében felhalmozódó tápanyagoktól. Esetleg toxikus elemektől, az időjárási tényezők változásától. Kínában, az 1970-es években megkezdték, és mintegy tíz év alatt meg is oldották a Ganoderma gomba termesztését. Már Magyarországon is termesztik biogazdálkodásban a Ganoderma lucidumot, amelyből 70%-os spóratartalmú őrleményt készítenek, ugyanis csak a gombafejet őrlik le, a gombatestet nem.

A Ganoderma biológiailag aktív hatóanyagainak kimutatására irányuló több száz tudományos munka alapján megállapítható, hogy a Ganoderma gomba és spórája három jól definiálható nagyobb hatóanyag csoport egyes képviselőit és egyéb értékes komponenseket is tartalmaz. Ezek a poliszacharidok, ganoderán, nukleotidok, aminosavak, fehérjék, terpenoidok, lektinek, germánium, olajsav, cerebrozidok.

Poliszacharidok

Az emberi szervezet működésében alapvető szerepet játszanak a különböző szénhidrátok. Ilyenek a monoszacharidok és a belőlük felépülő poliszacharidok, valamint a szénhidrátokból és fehérjékből álló összetett vegyületek. Ez utóbbiak a természetben igen elterjedtek, biológiai jelentőségük abban rejlik, hogy gyakran immunspecifikus hatást fejtenek ki. Olyan változatos szerkezetű antitumor poliszacharidok jellemzik a Ganoderma lucidumot, mint a glikuronoglikán, mannoglikán és más aktív heteroglikánok, poliszacharid-protein komplexek az ún. proteoglikánok. Ez utóbbiakat kivonva és tisztított állapotban gyógyászati célokra használják.

Ganoderán

A ganoderán egy immunmoduláns hatású glikán, amely nagyrészt cukorrészből és mintegy 4%-ban proteinből áll. A ganoderán fő alapegysége egy neutrális poliszacharid, amelyben a galaktóz, a glükóz és a ramnóz 10:7:4 arányban oszlik meg. A ganoderán-B alapvetően egy glükán, amely kis mennyiségben mannózt és hexuronsavakat is tartalmaz. Acetil-csoportok, valamint peptid oldalláncok jelenlétéről is beszámoltak. A ganoderán-C neutrális poliszacharid részből (glükóz:galaktóz, 24:1), továbbá peptid-csoportból áll.

Elsősorban ezek a poliszacharidok játszanak szerepet a Ganoderma gomba immunrendszert erősítő hatásában, ami a rákos megbetegedések kemoterápiás kezelése során fellépő mellékhatások enyhítésében is döntő szerepet játszhat.

Nukleotidok

Más gombákhoz hasonlóan a pecsétviaszgomba is tartalmaz adenozint, 5’-GMP-t, 5’-XMP-t, RNS-t, amelyek az íz kialakításában is jelentősek. A Ganoderma gomba vizes-alkoholos kivonatában jelenlévő adenozin, guanozin és 5’-deoxi-5’metilszulfinil-adenozin PAF-antagonista trombózist megelőző hatását igazolták.

Aminosavak, fehérjék

A Ganoderma gomba termőtestében kimutattak szabad aminosavakat, oldható fehérjét és egy ún. ling zhi-8 (LZ-8) immunmoduláns hatású proteint. Ez utóbbi teljes aminosav-szekvenciáját megállapították: 110 aminosav alkotja, acetilált aminosav-véggel. Aminosav-sorrendje és feltételezhető másodlagos szerkezete alapján az immunglobulinhoz hasonlít.

Terpenoidok

A terpenoidok bioszintézise acetil-CoA prekurzorból indul ki, mevalonsav és IPP intermediereken keresztül épülnek fel a C5 alapegységekből álló vegyületek. Egyik létfontosságú csoportjuk a C30 szerkezetű triterpenoidok, amelyek közül a Ganoderma gomba mintegy 140-et tartalmaz. Ezek többsége kesernyés ízű, a legtöbb típust a gomba spórájában mutatták ki. A nagymértékben oxidált, lanosztán szerkezetű triterpének közül a legismertebbek a ganoderma sav (A, B, C1 és C2).

 A ganosporin sav (csak a spórákban), a lucidénsav-A és a lucidon-A. A ganoderma sav közvetlen szerepet játszik az allergiás tünetek enyhítésében, ami a gyulladási folyamatok kialakulásának gátlásában, illetve hisztamin felszabadításban mutatható ki. A szteroidok, azon belül a szterolok csoportjába sorolható a gombában jelenlévő ergoszterol, amely a D2 vitamin biológiai prekurzora. E vegyület a gombák sejtfalának komponense, a Ganoderma lucidum esetében mintegy 0,3-0,4 %-ban mutatható ki. Nemrég a ganodeszteront is izolálták.

Egyéb biológiailag aktív anyagok

A gomba egyéb biológiailag aktív anyagai közül említést érdemelnek a lektinek, a germánium, az olajsav és a cerebrozidok.

A Ganoderma gyógynövény egyik fő alkotó eleme a szerves germánium, amely akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét, ezáltal javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását. Egyensúlyba hozza a test elektromos töltését. Eltávolítja a tályogos sejtek körüli abnormális cellákat. A szerves germánium fokozza az interferonok képzését a szervezetben, amelyek gátolják a vírusok elszaporodását. A Ganoderma kb. négyszer-hatszor annyi germániumot tartalmaz mint a ginseng vagy az aloe vera. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint 800-2000 milliomodrészben tartalmazza a germániumot ez a gyógynövény.

ganomelyikA Ganoderma gomba nagy arányban tartalmaz víz oldékony poliszacharidokat, amelyek megölik a vírusokat, erősíthetik az immunrendszert. Csökkentik a vércukorszintet és támogatják a hasnyálmirigy funkciókat.

A poliszacharidok fontos tulajdonsága a detoxifikáció, azaz segítik a méregtelenítést. Továbbá megerősítik a sejt-membránokat és növelik a vörös vérsejtek oxigén ellátottságát.

A Role of Ganoderma Supplementation in Cancer Management, Raymond Y. Chang,  in vitro, tehát laboratóriumi, valamint állatkísérletek a Ganoderma lucidum ráksejt pusztító hatását mutatták ki.

GANODERMA KUTATÁSOK

A lezajlott kutatások szerint a tumoros sejtet pusztító hatása a Ganodermában található poliszacharidoknak és a szerves germánium tartalmának köszönhető. Embereken végzett kísérleteket még nem végeztek, ezért a Ganoderma rák ellenes hatása az alábbi területeken indirekt módon igazolható.

– Kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásainak csökkentésénél a fáradtság, étvágytalanság, hajhullás, csontvelő szupresszió, fertőzés veszély javítására. Tanulmányok bizonyítják a Ganoderma jótékony hatását fáradtság (Yang, 1994), hajhullás (Miyamoto et el. 1985), csontvelő szupresszió (Jia et al. 1993) esetén.

– A Ganoderma áttétek kialakulását akadályozta, de egyelőre csak kis esetszámú tanulmányok és állatkísérletek mutatták ezt a hatást. Bizonyos állatkísérletekben a Ganoderma képes volt megakadályozni az áttétek kialakulását, jelentősen növelte a túlélést (Taguchi 1987, Honma 1982, Kimura et al. 1994, Lee 1984, Suga 1994, Chang 1994).

– A Ganoderma lucidum szedése során a rákos betegek fájdalmának csökkenése volt tapasztalható (Kupin, 1994).

– A Ganoderma lucidum bizonyítottan növeli a természetes ölősejtek (NK) és a cytotoxikus T-sejtek (CTC) aktivitását, s ez csökkentheti a rák kialakulásának valószínűségét (Lotzova, 1985)

A lezajlott kutatások szerint a rák ellenes hatásait a poliszacharid és a szerves germánium tartalmának köszönhető.

A Ganoderma adenosin tartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterin szintet és a szabad zsírok (lipidek) mennyiségét a vérben, stabilizálja a vörös sejtek hártyáját.

Az adenosinok csökkenthetik a trombocita kötés szintjét és a vérrögök kialakulását. Növelik a mellékvesekéreg funkcióit, megtartva a belső elválasztású mirigyek egyensúlyát. Szabályozzák az anyagcserét és a vér ph értékét.

Triterpenoidok is találhatók a Ganodermában, amelyek javítják az emésztő rendszer működését. Megakadályozzák az antigének okozta allergiát, csökkentik a koleszterinszintet és a semleges zsírokat a testben, aktiválják a sejtek sejtmagját.

A ganoderic esszencia fiatalítja a szöveteket, segít legyőzni a bőrbetegségeket és megszépíti a bőrt.

A Ganoderma béta glukán tartalma aktiválja a makrofágok működését és más védő faktorok termelődését. Ennek köszönhetően nő az immunrendszer aktivitása és hatékonyabban tud fellépni a különböző fertőzésekkel szembeni küzdelemben.

A béta glukánok hatékonysága C-vitaminnal kombinálva növelhető.

Hogyan hat ?

A Ganoderma szervezetünkre való gyógyhatásait öt lépésben fejti ki:

  1. Az egészségi állapot felmérése (1-30 nap) Segít a rejtett betegségek és méreganyagok feltérképezésére szervezetünkben és a szervezet funkcióinak a helyreállításában. E folyamatok alatt szervezetünkben „ellenreakciók”-ként ismert jelenségek fognak jelentkezni. Ezek a reakciók nem mellékhatások, hanem segítenek azonosítani a problémás zónákat. Ez az egészségi állapotunk felmérési folyamatának a hatása.
  2. Tisztítás-méregtelenítés (1-30 hét)

A „méreganyagok kiküszöbölésének mestere”-ként ismert a Ganoderma. Kiküszöböli a húgysav, tejsav és koleszterin többleteket, zsírlerakódásokat, halott sejteket és a szervezetben felgyűlt salakanyagokat. A méreganyagok a vérrendszerben keringenek és (a máj és a vese segítségével) a vizelet, széklet által, de az izzadság, ekcémák, váladékok útján is távoznak a szervezetünkből.

  1. Szabályozás/beállítás (1-12 hónap)

A gyógyulás folyamata közben sok reakció figyelheti meg. Nem kell megijedni, ez a jele annak, hogy szervezetünk gyógyul. Ha a reakciók túl hevesek, akkor csökkentsük az adagot.

  1. Visszanyerés (6-24 hónap)

A Ganoderma folytatja a szervezet károsodott részeinek kijavítását és erősíti a szervezet immunrendszerét, hogy ellenálló legyen a betegségekkel szemben. Létfontosságú alapanyagokat és vitaminokat szolgáltat egy gyors felépülés érdekében.

  1. Megfiatalodás (1-3 év)

A végcél, amiért a Ganodermát fogyasztjuk az, hogy optimális szinten tartsuk a szervezetünk funkcióit és a megfiatalodás.

 

Persze a puding próbája az evés, ezért tudom a legjobb leírásnál, videónál, könyvnél is többet számít a személyes tapasztalat! Ezért mindenképp javaslom, hogy indíts el egy 3 havi  kúrát, a méregtelenítés, és az immunrendszer erősítése, a szervezet regenerálódása, és feltöltődése érdekében!

A ganoderma az egyik legerősebb lúgosító gyógygomba, ezért a ganodermakávét lúgosító kávénak is nevezik!

DXN

Comments are closed.