Mandulagomba – Agaricus Blazei Murell

Mandulagomba – Agaricus Blazei Murell

Az Agaricus blazei Murill egy különleges gomba, mely bár a csiperkefélék családjába tartozik, lényegesen eltér az általunk ismert csiperkéktől.

Kiemelkedően magas ß-D-glükán tartalma jelentős szerepet játszhat az immunrendszer erősítésében és a rákképződés gátlásában.

A mandulagombát japán származású földművesek által fedezték fel 1965-ben, majd Japánba küldték kutatásra. Sao Paolo lakói, akik fogyasztották, kitűntek kiváló egészségi állapotukkal és alacsony rákbetegség előfordulási arányukkal.

William A. Murrill, egy gombakutató nevezte el 1945-ben, innen ered a teljes elnevezése.

Legérdekesebb alkotórészei az (1→3), (1→6) -ß-D-glükánok, melyek a gomba daganatellenes és daganatmegelőző tulajdonságáért felelősek. Emellett tartalmaz nukleinsav származékokat, lektineket, szterolokat és más bioaktív anyagokat.

Az ergoszterol különösen figyelemre méltó, mivel képes megakadályozni a tumorsejtek vérereinek növekedését, így éheztetve azokat. A gyógyszerészeti kísérletekben megfigyelték a daganatos sejtek növekedésének gátlását is. Kínai és koreai klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a rákbetegek jobban reagáltak a kemoterápiára és sugárkezelésre, valamint immunrendszerük ellenállóképessége javult.

A gomba sejtvédő és génállomány-védő hatásával védelmet nyújt a méreganyagok káros hatásai ellen. Gyulladáscsökkentő és allergiaellenes tulajdonságai ismertek. Szénhidrát-anyagcsere előnyeit, valamint a cukorbetegeknél az inzulin-anyagcserét kedvezően befolyásoló hatását is kimutatták. Állatkísérletekben növelte az oltások hatékonyságát is.

Mandulagomba – Agaricus Blazei Murell

Az Agaricus  Blazei Murrel gombának olyan táplálkozási és terápiás tulajdonságai vannak, amelyek a többi gomba fölé helyezik.

  • A legmagasabb fehérjetartalom 46,2 %, szemben a 43 százalékos átlaggal.
  • A legmagasabb szintű nem rostos szénhidráttartalom 38%
  • Több glutamin savat tartalmaz, mint a piacon kapható többi agaricus gomba.

Az Agaricus Blazei gomba, erős immunstimuláns, daganatellenes, anti mutagén vírusellenes, antioxidáns, vérnyomáscsökkentő, hepatitis b ben szenvedő betegeknél normalizálja a májműködést, csökkenti az oxidatív stresszt.

Gátolja a lipid peroxidációt.

Csökkenti a koleszterin triglicerid és a vércukorszintet.

 Adjuvánsként alkalmazzák különböző lokalizációjú daganatok, alacsony immunitás vírusok, hiperkoleszterinémia, hiper trigliceridémia, érelmeszesedés, vírusos hepatitisz esetén

 A gomba d3 vitaminban gazdag, amely szerepet játszik a kalcium felszívódásában. Az ergoszterol révén serkenti a csont termelést, ezért a csontritkulás ellen kiváló gyógyírnak tartják.

Hozzájárul az immunitás növeléséhez, a bőr allergiák kezeléséhez

Szabályozza a pajzsmirigy és az ivarmirigyek szekrécióját.

Krónikus reumás betegekben is hasznos gombaként ismert.

 A béta glükán serkenti a saját interferon termelődését, ezért a gombának védő szerepe van a májat károsító vírussal szemben.

B 12 vitamin folsav vas réz kobalt, triptofán révén a gomba serkenti a vörösvértestek képződését.

 Azt is megállapították, hogy erős méregtelenítő, elősegíti a bélből való felszívódást.

Serkenti az idegátvitelt és a központi idegrendszer tevékenységét, szabályozza az izom összehúzódást, segíti a kapillárisok és a hám regenerációját.

Az isteni gomba bőségesen bizonyította a gyógyító tulajdonságait.

Mell vastagbél máj tüdő hasnyálmirigy rák esetén  és nagyon előrehaladott stádiumban is,  helyreállítja az étvágyat, jó hangulatot és csillapítja a fájdalmat. Amíg a betegnek még szüksége van morfiumra.

Ami a rákellenes hatást illeti, a tokiói egyetem orvostudományi karának és más japán kutatók központoknak a tesztjei kimutatták, hogy az isteni gomba esetében 90 százalékos a betegség teljes involuciója, amely teljesítmény egyetlen más gombánál sincs, páratlan a terápiákban.

Béta glükán tartalma révén a gomba segít gátolni a rákos sejteket és erősíti a szervezetet.Igy meghosszabbítja az életet, leállítja a rosszindulatú sejtek fejlődését. Ezenkívül profilaktikus szerepe van.

Megelőzi a rák kialakulását.

A poliszacharidok és a komplex ribonukleinsav serkentik az inzulintermelést azáltal, hogy az aminosav és cink ellátásnak köszönhetően élénkítik a hasnyálmirigy működését, így a gomba hasznos a cukorbetegség kezelésében.

A gombában található telítetlen zsírsavak, zsírok és ásványi anyagok szabályozzák az érrendszer tónusát és a vérnyomást, gátolják az érszűkületet, védik az ereket, megelőzik az érelmeszesedést. Vizelethajtó hatásúak.

A kiegészítő és alternatív gyógyászat (CAM) elterjedtsége világszerte növekszik a természetes vagy holisztikus terápiák iránti növekvő érdeklődés, valamint az interneten és a tömegtájékoztatáson keresztül történő információáramlás miatt.

Japánban az Egészségügyi, Munkaügyi és Jóléti Minisztérium Grant-in-Aid Cancer Research által támogatott kutatási részleg országos keresztmetszeti felmérést végzett, hogy értékelje a CAM használatának prevalenciáját rákos betegeknél

A felmérés szerint a CAM-használat prevalenciája 44,6% (3100-ból 1382) volt japán rákos betegeknél. A leggyakrabban használt CAM termékek a gombák voltak (Agaricus 60,6%, aktív hexóz-korrelált vegyület 8,4% és Ganoderma lucidum 6,3%).

De mi is ez a Agaricus Blazei gomba ami ennyire népszerü valószinöleg hatékonysága miatt?

Az Agaricus termékeket az Agaricus blazei Murill gombából nyerik ki. 

Mik azok az agaricus blazei gombák?

Az Agaricus blazei ( a. blazei), néha Agaricus brasiliensis (a. brasiliensis) vagy röviden ABM néven ismert, a Basidiomycetes osztály része. Ez egy ehető gomba és gyógygomba is, ami azt jelenti, hogy egészségjavító tulajdonságokkal rendelkezik.

Számos más közismert néven is ismert:

Királyi Sun Agaricus

Himematsutake

Kavariharatake

Cogemlo de Deus (Isten gombája)

Murrill agaricusa

Agarcius király

Nap gomba

Mandula Portobello

Brazíliában őshonos gomba, amelyet Japánban széles körben termesztenek gyógyászati felhasználásra. Brazíliában az Agaricus-t hagyományosan számos betegség, például cukorbetegség, ateroszklerózis, hepatitis, hiperkoleszterinémia és szívbetegség ellen használják. Japánban a kutatók kísérletileg kimutatták az Agaricus blazei Murill antioxidáns, antimutagén, daganatellenes, rákgátló, rákmegelőző és immunerősítő hatásait. A kísérleti tanulmányok különösen népszerűsítették az Agaricus blazei Murill gomba használatát Japánban, ami fokozott kereskedelmi érdeklődést eredményezett,

1991 óta az Agaricus blazei Murill Japánban nagyon népszerű étrend-kiegészítővé vált. Az első 10 évben az Agaricus blazei Murill fogyasztói több százezerre nőttek,

Forrás forditás innen

Agaricus blazei Murill: 9 A rákellenes gomba előnyei (medicinalherbals.net)

Tüdőrák

Eddig két tanulmány azt mutatja, hogy az Agaricus blazei potenciális előnyökkel jár a tüdőrákban szenvedők számára. 2004-ben egy csoport tanulmányozta a gomba tumorellenes és metasztatikus hatásait Lewis tüdőkarcinómában szenvedő egereken. Az egereknek 30, 100 és 300 mg/kg dózisokat adtak, és mindhárom egércsoport gátolt tumornövekedést és metasztázist tapasztalt.

A második, 2005-ben végzett vizsgálat, szintén egereken, ugyanazokat az eredményeket mutatta, és a kutatók megállapították, hogy a béta-glükánok felelősek a javulásért. Ezeket az eredményeket követően a kutatók azt sugallták, hogy a béta-glükánokkal való kiegészítés előnyös lehet azoknak a rákos betegeknek, akiknél fennáll a metasztázis kockázata.

Mellrák

2010-ben egy tanulmány in vitro vizsgálatban értékelte egy népszerű kiegészítő, a MycoPhyto® Complex hatását az emberi emlőrákos sejtekre. Ez a kiegészítés tartalmazza az Agaricus blazeit, valamint számos más növényi összetevőt.

A kiegészítés kimutatta, hogy gátolja a sejtek proliferációját az emlőrákos sejtekben, de további vizsgálatokat kell végezni annak megállapítására, hogy az Agaricus blazei az egyetlen hatóanyag a kiegészítésben.

Petefészekrák

Ugyanazt a 2005-ben végzett vizsgálatot, amely megállapította, hogy az Agaricus blazei javulást okozhat a tüdőrákban (lásd a fenti részt), petefészekrák esetén is alkalmazták. Mind az in vitro, mind az in vivo modellekben a béta-glükánok (amelyek jelen vannak az Agaricus blazei-ben) gátolták a sejtproliferációt az emberi petefészekrák sejtekben.

Szarkóma

Mint korábban leírtuk, az Agaricus blazei jelentős hatással lehet a tüdő-, mell- és petefészekrákra, és egy másik, 2001-ben végzett tanulmány azt is mutatja, hogy előnyös lehet a szarkómában szenvedők számára.

Ebben a vizsgálatban a szarkóma daganatot hordozó egereknek szájon át adták az Agaricus blazei-ből kifejlesztett lipid frakcionáló kezelést. 20 napos kezelés után a daganatok mérete csökkent, és nem figyeltek meg mellékhatásokat. A gombából izolált vegyületet ergoszterinként azonosítottuk, és további vizsgálatok után megállapítottuk, hogy az ergoszterin gátolja a daganatok növekedését azáltal, hogy gátolja az új erek kialakulását a tumorokban.

Számos tanulmányt végeztek az Agaricus blazei cukorbetegségre gyakorolt hatásairól. 2005-ben egy tanulmányt végeztek, amely béta-glükánokat és oligoszacharidokat izolált a gombából, majd ezeket a vegyületeket egereknek adták. A beadás után az egerek anti-hiperglikémiás, anti-hipertrigliceridémiás, anti-hiperkoleszterinémiás és anti-arterioszklerotikus aktivitást mutattak, és ezek a hatások együttesen túlzott antidiabetikus hatást mutattak. 2007-ben humán vizsgálatot végeztek 72 alanyral, akiket mind 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak. Az alanyok gombakiegészítőt vagy placebót kaptak a szokásos cukorbetegség-kezelés mellett. A vizsgálati időszak végén azok, akik gomba-kiegészítőt kaptak, javult az inzulinrezisztenciát a placebo csoporthoz képest.

Candida

Sokan azt sugallják, hogy a gombafogyasztás segíthet megelőzni a Candida túlszaporodását vagy az élesztőgomba-fertőzéseket, és egyesek azt sugallják, hogy különösen az Agaricus blazei segíthet, ha gyakran szenved élesztőgomba-fertőzésektől. Csak 2017-ben végezték el az első in vitro vizsgálatot annak meghatározására, hogy az Agaricus blazei hogyan lép kölcsönhatásba a Candida albicans sejtekkel. Miután a gomba savval kezelt poliszacharidban gazdag frakcióját beadták, kimutatták, hogy a fehérvérsejtek fokozott képességgel rendelkeznek az élesztősejtekhez való tapadásra. Ez a tanulmány azt sugallja, hogy az Agaricus blazei erősítheti az immunrendszert, lehetővé téve az élesztőgomba fertőzés elleni küzdelmet. E hatások megerősítéséhez azonban további kutatásokra van szükség állatmodelleken.

Immunrendszer

Számtalan tanulmányt végeztek az Agaricus blazei-ről, amelyek azt mutatják, hogy erősítheti az immunrendszert, különösen (de nem kizárólagosan), hogyan befolyásolja az immunrendszert a rák tekintetében. Az 1980-as évektől napjainkig több tucat tanulmány tárta fel a gomba immunrendszerre gyakorolt hatásait és működési mechanizmusait. Például az 1989-es, 1994-es és 2001-es felfedezések azt mutatják, hogy az Agaricus blazei gazdag olyan vegyületekben, amelyek stimulálják a makrofágokat, az első védelmi vonalat a daganatok és fertőzések ellen. Ezenkívül az 1980-ban, 1987-ben, 1994-ben és 2000-ben végzett tanulmányok azt mutatják, hogy a gomba gazdag glükánokban (különösen béta-glükánokban), amelyek olyan fertőző betegségek ellen küzdenek, mint az E. coli és a Streptococcus pneumoniae.

Szakmai orvosi cikkek források

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168293/

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2008/659263/

https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/cancer/mushrooms-to-curb-cancer/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27415795

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26933886

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17309383

Vissza a kezdő oldalra: https://egeszsegesember.info

Comments are closed.