DXN Myco Veggie

DXN Myco Veggie

DXN vásárlás és regisztráció módjai

DXN Myco Veggie

Az egészségnek, a szervezet egyensúlyának alapja és lehetősége is a belekben van. Paracelsus elhíresült ismert mondása, amely szerint „a halál a bélben lakozik”, mára sem veszítette el aktualitását – azzal a kiegészítéssel és felismeréssel, hogy az egészségnek, a szervezet egyensúlyának alapja és lehetősége is a belekben van.

A bélflórát alkotó mikroorganizmusok szoros szimbiózisban élnek szervezetünkkel, és képesek megakadályozni a bélnyálkahártyán lévő vírusok, gombák, paraziták szaporodását, egyensúlyt teremtve a bélflórában.

A normálisan működő bélflóra több funkciót lát el, egyrészt a veszélyes baktériumokat tartja távol, hogy a tápanyagok zavartalanul felszívódhassanak a szervezetbe, másrészt felelős immunrendszerünk hibátlan működéséért, és egyben fontos „vitamingyár” is. Tehát a bélflóra bármiféle gyengülése, sérülése súlyos következményekkel járhat.  Mindezek a gondok nem egyik napról a másikra alakulnak ki, hanem hosszú idő alatt – teszi hozzá. – Leginkább a helytelen életmód következtében, valamint a túlzott dohányzás, alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek, főként antibiotikumok, szteroidok használata révén.

Bélflóra

  • Ha a bélflóra nem egészséges, hiányos, akkor például sok fontos nyomelem és ásványi só felszívódása hiányos. Ugyanis a mi testünk az ásványi anyagokat és nyomelemeket csak szerves formában képes feldolgozni. Szerves formában pedig úgy jutunk hozzá, hogy a vastagbélben lakozó bélflóra mikrobáinak valamelyike átalakítja a szervetlen ionokat szerves anyaggá, úgyhogy az iont a maga enzimrendszereihez kapcsolja, és így fehérjékhez kapcsolódóan válnak szervessé a szervetlen nyomelemek és ásványi anyagok.
  • Tehát egészséges bélflóra nélkül nem juthatunk hozzá számunkra létfontosságú, különösen saját fehérjéink felépítésében létfontosságú nyomelemekhez és ásványi anyagokhoz.
  • Az immunanyagaink valamennyien fehérjealapúak, tehát ahhoz, hogy teljes értékűen tudjon működni az immunrendszerünk, kellő mennyiségű és minőségű fehérjét, nyomelemet és ásványi anyagot kell tartalmaznia a táplálékainknak, de ehhez még az is kell, hogy a bélflóránk teljes értékű legyen.
  • A béltartalom, a bélflóra és az immunrendszer szerves együttműködése az egészségünk legeslegelső feltétele. Ha ebbe az együttműködésbe valami hiány vagy méreg „bezavar”, akkor elindulhat egy betegség bennünk.
  • Kérdezheted, hogy miként lehet egy agyban található betegségnek a bélben a kiindulópontja. Ha az a fehérje szerkezet, amely az agysejtek védelmét szolgálná, nem tud felépülni, mert valamelyik nyomelem nem szívódott fel a bélflóra hiányossága miatt, akkor ott elkezdődhet valami baj. Ugyanígy végigmehetnénk az összes szervünkön.
  • Tehát a betegségek oka a táplálkozásban is keresendő!

A rosttartalom biztosítása mellett – amit a DXN Spirulina Cereal biztosíthat – nagyon fontos a bélbolyhok tisztasága, hogy a felszívódás tökéletes legyen! S ha ezt sikerült elérnünk, akkor fontos, hogy gyógygombák és gyógynövények seregével tápláljuk a bélfalon át a szervezetet!

Az útifű 85%-a nem felszívódó élelmi rost, így rendkívüli a folyadék-felszívó képessége: képes arra, hogy a térfogatát akár a tízszeresére is megnövelje. Az útifű és a folyadék együttes hatását úgy fejti ki, hogy a fogyasztás után egyfajta zselés gél képződik a gyomorban, amely nyugtatja a nyálkahártyát és nem szívódik fel, hanem tovább vándorol, végig az egész bélrendszeren.

Az üvegmosó keféhez lehet hasonlítani az útifű működési elvét: mindenféle lerakódott salakanyagot kiszedeget a bélredőkből, ám a bélbolyhokat megkíméli. Hasmenés esetén magába szívja az emésztőrendszerben található fölösleges folyadékmennyiséget, székrekedés esetén pedig a felszívott folyadéktartalom lágyítja a székletet, illetve a megzselésedett útifű nyomást gyakorol a bélfalra, ami segíti a bélmozgást. Az útifű maghéj nem felszívódó rostként segít visszaállítani a bélrendszer egészséges „hernyómozgását”.

Fontos: a Psyllium nem okoz sem hasmenést, sem székrekedést, hanem pont optimális állapotot eredményez! Segíthet továbbá mérsékelni a vér koleszterinszintjét is, ezzel csökkentheti a szívinfarktus kockázatát.

DXN Myco Veggie

A Myco Veggie EU por egy egyedülálló keverék, mely gondosan válogatott gyógynövények, gombák, zöldségek, gyümölcsök, valamint kínai zöld tea és spirulina keveréke. Alacsony zsírtartalmú, koleszterin-mentes, víz oldható és nem víz oldható rostokban gazdag. Fő hatóanyaga a bolhafű vagy nyálkás útifű magjának (Psyllii semen) őrleménye. Hozzáadott cukrot, tartósítószert, színezéket, más adalékanyagot nem tartalmaz.

DXN Myco Veggie

Myco Veggie összetevői:

Összetétel: Plantago psyllium (23,26 %), Apium graveolens (8,14%) (Zeller), Morus microphylla (8,14 %), Ginkgo biloba (8,14 %), Zingiber officinale (4,65 %), Cymbopogon citratus (4,65 %), Lentinula edodes (4,65 %), Lyophyllum decastes (4,65 %), Calocybe gambosa (4,65 %), Hericium erinaceus (4,65 %), Pleurotus pulmonarius (4,65 %), Zea mays (3,49 %), Citrus aurantifolia (3,49 %), Citrus sinensis (3,49 %), Spirulina platensis (3,49 %), Camellia sinensis (3,49 %), Pericarpium citri reticulatae (0,58 %), Cinnamomum zeylanicum (0,58 %), Illicium verum (0,58 %), Eugenia caryophyllus (0,58 %)

DXN Myco VeggiePlantago psyllium (bolhafű) maghéj őrlemény amelynek nyák tartalma folyadék hatására megduzzad. A maghéj rostjai megkötik a gyomorban lévő vizet, viszkózus nyákos gélt képeznek és növelik a béltartalom térfogatát, ami ezáltal könnyebben ürül ki.

Plantago psyllium (bolhafű) amellett, hogy hasznos segítséget jelent székrekedés esetén, további előnyökkel is bír: alkalmazása szerepet játszhat a magas koleszterin szint csökkentésében, ezáltal pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Étvágycsökkentő hatása miatt, pedig kiváló fogyókúrázók számára, segíti az optimális vércukorszint elérését azáltal, hogy lelassítja a cukor felszívódását. Az útifűfélék termését (magját) évszázadok óta használják mind az indiai gyógyászatban (Ayurveda), mind a hagyományos kínai gyógyászatban. Főként hasmenés, aranyér, székrekedés, vizelési problémák és az emberek életkörülményeinek javulása során megjelenő magas vérnyomás kezelésére ajánlják.

Az európai népi gyógyászatban a XVI. század környékén jelent meg a bolhafű használata. A XVII. századi angol herbalista, Nicholas Culpeper (1616?1654) a The Complete Herbal c. munkájában a bolhafű magját gyulladások, köszvény, aranyér és a szoptató anyák emlőgyulladása (mastitis) ellen ajánlotta.

A nyálkás útifű magjának főbb hatóanyagai:

nyálka-heteroploiszacharid (10?12%, főként arabinoxilan, rhamnogalacturonan)

zsíros olaj

protein

hemicellulóz, stb.

DXN Myco VeggieA mai tudományos szakirodalomban a nyálkás útifű magjának az alábbi gyógyhatásokat tulajdonítják*:

hasmenés esetén a magok magukba szívják a fölös folyadékmennyiséget, ezzel normalizálva a széklet állagát székrekedés esetén, bő folyadékkal bevéve enyhe hashajtó (laxáns) hatású aranyér esetén enyhíti a fájdalmat, az aranyeres vérzést és a viszketést is. Ezek a hatásai szintén a széklet mennyiségének és nedvességének/keménységének normalizálására vezethetők vissza.

DXN Myco VeggieApium graveolens (zeller)

egyszerre gyógy- és fűszernövény. Az egész világon három fajtája terjedt el. Hazánkban a gumós változatot termesztik. Rendkívül erős jellegzetes illata és íze miatt kedvelt fűszer. Gyógyászati célú felhasználása elsősorban vizelethajtó tulajdonsága miatt jelentős. Mind magja, mind pedig a növény többi része rendelkezik ezen tulajdonsággal. Ezenkívül alkalmazzák reuma elleni szerként, vérnyomáscsökkentőként, sőt idegnyugtatóként és a gyomorégés enyhítésére.

Bár C-vitamin tartalma más növényekéhez képest csak átlagosnak mondható, de kalciumot, nátriumot és foszfort bőségesen tartalmaz. Fogyasztása hozzájárul a vér savtalanításához és egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát is. Levélnyelében B1-, B2-vitamint, kevés C-vitamint és sok ásványi sót – kálium, kalcium – találunk.

Zeller

A zeller kaszattermése (Apii fructus), amit gyakran zellermagnak neveznek, ősidők óta használt természetes vizelethajtó. Az ókori görögök a győztes atlétáknak zellerbort adtak. A történelem során a különböző varázsitalok közül szinte mind tartalmazott zellermagot is. A hagyományos indiai gyógyászatban (ayurveda) a zeller termését vizelethajtónak, valamint megfázásra, influenzára, emésztési zavarok megszüntetésére, ízületi gyulladásra, továbbá a máj és lép betegségeinek kezelésére használták.

A középkor híres bencés rendfőnöknője, a kiváló herbalista, Hildegard von Bingem (1098-1179) szerint bárkit is gyötör a köszvény törje porrá a zeller magokat mert ez a legjobb orvosság.**

John Gerard (1545?1611/12) szerint a zellermag fokozza a vizelet kiválasztást.

Nicholas Culpeper szintén vizelethajtónak, ezen kívül vízkórban (pangásos szívelégtelenségben) szenvedőknek ajánlotta.

A zellermag főbb hatóanyagai:

illóolaj (2-3%, mely 60%-ban limonént, 10%-ban -szelinént tartalmaz)

butil-ftalidok (sedanolid, sedanenolid, n-butil-ftalid)

C-prenil-kumarinok (osztenol, apigravin, celerin)

furanokumarinok (apiumetin, apiumosid)

flavonoidok

A mai tudományos szakirodalomban a zellermagnak az alábbi gyógyhatásokat tulajdonítják***:

vizelethajtó

simaizom görcsoldó

nyugtató

antibakteriális

antifungális

DXN Myco Veggie

Morus microphylla (eperfa) levele régóta használatos a kínai orvoslásban, a Japánok pedig több mint 700 éve isszák a belőle készült teát, gyógyhatásai miatt.

Az Eperfa levele tartalmaz egy DNJ (1-deoxynojirimycin) elnevezésű természetes anyagot, amely jelentősen csökkenti a poliszacharidák glukózzá történő lebomlását és ezáltal lassítja a glukóz bejutását a véráramba. Számos arra utaló szakcikk is íródott, amely bizonyítja, hogy az Eperfa levél kivonat hatásosan stabilizálhatja a vércukor szintjét.

A kislevelű eperfa (Morus microphylla) az Észak-Amerikában, első sorban az Egyesült Államok Texas államában őshonos, 3-7 m magasra megnövő fa, mely hazánkban is termeszthető. A fitoterápiában a fehér (Morus alba) és fekete eperfák (Morus nigra) levelét, valamint termését használják, ugyanakkor egyetlen általunk ismert monográfia sem tesz említést arról, hogy a kis levelű eperfa levelét gyógyászati céllal használnák.

A kis levelű eperfa levelének fitokémiai összetétele bizonyára komoly hasonlóságot mutat a fentebb említett két eperfa levelével. A felsorolásra kerülő hatóanyagok listája is a két fenti drog ismeretében kerül bemutatásra:

2-6% rutin és más flavonoidok

szterol

szerves és aminosavak

A fehér és fekete eperfa levelét különböző teakeverékekben, főként II. tip. cukorbetegségben szenvedők kiegészítő kezelésében használják.

A hagyományos kínai gyógyászatban a fehér eperfa minden részét (levél, gyümölcs, kéreg, gyökér) felhasználják. A levél gyógyhatásairól már az i.e. II-I. században élt Shen Nong híres gyógynövénykönyvében (Shen Nong Bencao-jing) is olvashatunk, a növény többi részének gyógyhatásairól azonban csak jóval későbbi művek tesznek említést.

Zingiber officinale ( gyömbér) 

kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Mint gyógynövény, hihetetlenül széles skálán mozog a felhasználhatósága. Ez az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó (bél- vagy menstruációs görcs) és fájdalomcsillapító, csökkenti a bélgázok kialakulását, hasmenés ellen is alkalmazható. Emésztésserkentő és étvágyjavító.

Fokozza az emésztőnedvek képződését, ezáltal segíti a nehéz, zsíros ételek emésztését. A gyökérben termelődő illóolaj, mely kellemes illatú és a jellegzetes ízét is adja, csökkenti a nyálkahártya irritációját és nyugtatja a gyomrot. Ennek köszönhetően a tengeribetegség okozta émelygés ellen kiváló gyógymód. Kínaiak évezredek óta használják tengeribetegség ellen. A hatóanyagok koncentrációja a héj alatt a legmagasabb, ezért hámozása csak nagyon vékonyan ajánlott, de inkább csak kefével tisztítsuk.

DXN Myco Veggie

Gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, ezen felül gátolja a gyulladásképző anyagok termelődését, ezért ízületi gyulladás, megfázásos, lázzal járó betegség kezelésénél is használhatjuk. Klinikai tesztek is bizonyítják, hogy csökkenti a fájdalmat, javítja az ízület mozgékonyságát, és elkerülhető a reggeli merevség. Jó reumás fájdalmak, izomgörcsök kezelésére. Vérkeringés fokozó, jótékonyan hat a visszerekre és a narancsbőrre. Írtja az influenzavírusokat, csökkenti a lázat, de melegíti a lázas testet, javítja az immunrendszer ellenálló képességét.

Kínai orvosok szerint jó fogfájás, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg gyulladás, köhögés, sebek, zúzódások gyógyítására. Frissíti a fáradt szervezetet, idegkimerültség esetén is alkalmazható.

Mindezeken felül csökkenti a koleszterin szintet és a magas vérnyomást. Megelőzhető vele a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés, a gyömbér a leghatásosabb növényi véralvadásgátló.

DXN Myco VeggieCymbopogon citratus (Indiai citromfű)

A gyógyászatban levélrügyeit és szárát használják. Általában májpanaszok elleni teát készítenek belőle. Gyakorta alapanya kozmetikumoknak is, belőle készítik az citromfű illóolajat, ami nemcsak gazdag A vitaminban, de fertőzésgátló is, valamint tonikként, élénkítőként és fertőzésgátlóként zsíros bőrre is használják.

Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz (Herpes simplex) helyi kezelésére. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság és alvászavarok esetén is. Enyhíti azidegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is.Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások, idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer.

DXN Myco VeggieLentinula edodes ( shii-take )

Előnyös tulajdonsága, amely különösen keringési problémákkal küzdők számára teszi kedvezővé fogyasztását, hogy jelentős a kálium és foszfor-tartalma, ugyanakkor kevés nátriumot tartalmaz. A gomba ugyanakkor, pontosabban a benne lévő eritadenin vegyület a szervezet lipoproteinjeit kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmazóvá alakítja, csökkentve a vér koleszterinszintjét.

Kísérletek szerint csökkenti a vérnyomást és gátolja a trombózis képződését is. A gombából először a Csikahara professzor vezette kutatócsoport vonta ki a tumorgátló hatású poliszacharida lentinant, egy b-D-glukánt, amely máig a világ legjobban ismert gombából származó rákellenes hatású vegyülete. Hatását úgy fejti ki, hogy ismert káros mellékhatás nélkül serkenti a szervezet immunrendszerének működését. Emiatt kísérleteznek az AIDS gyógyításában való felhasználásában is. A gombából egyéb rákgátló poliszcharidákat is kivontak.

A shii-take mindemellett bakteriosztatikus hatású is, gátolja több baktériumfaj szaporodását.

A gombapor fogyasztása néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó és megszünteti a köhögést. Újabb japán és amerikai tudományos kísérletek igazolták, hogy a shiitake fogyasztása 70 százalékos védettséget nyújt az influenza A vírussal szemben. Használják még a gyomorfekély, köszvény, székrekedés, különböző allergiák, aranyér, neuralgiák és szexuális zavarok kezelésére is.

Lentinula edodes

Japánban a Tohoku Egyetemen megállapították, hogy a shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a vércukorszintet, tehát a gomba fogyasztását cukorbetegeknek is ajánlják.

Ki kell még emelni a shiitake gomba (thioprolintartalma miatt) méregtelenítő hatását, ugyanis az élelmiszerek tartósítása során felhasznált, rákkeltő nitriteket megköti. A shiitake a makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszik, főleg a nyákoldó és tejtermékekből, állati eredetű zsírokból adódó lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes.

A Távol-Keleten, ,,véraktivátornak” tartják, és többféle panasz és betegség (pl. meghűlés, gyermekek kanyarója, tüdőgyulladás, gyomorfájás, fejfájás, általános gyengeség, vízkórság, fekete himlő) megszüntetésére és gyógyítására használták. Kínában azok között a „gyógynövények” között említik, amelyek többféle öregedés elleni anyagot tartalmaznak. Japánban hagyományosan gyomorfekély, köszvény, székrekedés, rövidlátás, allergiák, aranyér, gennyedések és szexuális zavarok kezelésére használták.

A XIV. század óta ismert tumornövekedést gátló hatása.

A shiitake gomba fontos kálium- és cinkforrás (ez utóbbi vegyületnek az immunvédekezésben van szerepe). Szárazanyagának mintegy 14%-a aminosav (ennek 40%-a esszenciális). Szénhidráttartalma 67%, zsírtartalma 4%. Rosttartalma magas. Nukleinsav-tartalma 7% körüli (a gabonáké 1-4%, a húsoké 2,2-5,7%), a benne lévő vitaminok közül pedig a B1-, B2- és D2-vitamin elővitaminja (ergoszterin) érdemel említést. Legfontosabb poliszacharidja a lentinán (nagy molekulasúlyú, tisztított poliszacharid), mellette azonban figyelmet érdemel még az 1,3-β-glükán és az emitanin is, valamint a micéliumban jelen lévő és KS-2-nek nevezett, aminosavat is tartalmazó poliszacharid.

Gyógyhatásai

Számos állat- és humán kísérletet végeztek el annak érdekében, hogy megismerjék a gomba termőtestének, micéliumkultúrájának és izolált anyagainak (lentinán, KS-2, eritadenin, LEM = Lentinula edodes micélium) a legfontosabb hatásait.

Ezek az alábbiakban foglalhatók össze:

(1.) antivirális (pl. A-típusú influenza, mumpsz, herpesz, HIV, Epstein-Barr- és hepatitis B-vírusokkal szemben),

(2.) baktérium- és gombaellenes,

(3.) immunstimuláns (elsősorban a KS-2-nek nevezett poliszacharid és lentinán, mely anyagok mobilizálják a falósejteket és más védekező mechanizmusokat),

(4.) tumorgátló (benzaldehid-, lentinan- és KS 2-tartalmának köszönhetően),

(5.) májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő (elsősorban a micéliumkivonat),

(6.) vérnyomáscsökkentő, LDL-koleszterinszintet csökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító (eritadeninnek köszönhetően),

(7.) a cukorbetegség kialakulását lassító (a lentinán serkenti az inzulintermelést), valamint

(8.) általános erősítő és élénkítő hatás (ez lehet a magyarázata a feltételezett potencianövelő hatásnak).

Lyophyllum decastes (Csoportos pereszke)

 

Calocybe gambosa (Májusi pereszke)

DXN Myco VeggieHericium erinaceus (Oroszlánsörény gomba, Közönséges süngomba, Cseppkő gomba) az egyik leghíresebb gomba a keleti történelemben és a hagyományokban, gyógyászati célokra használják Kínában és Japánban évszázadok óta. A legenda szerint akik rendszeresen fogyasztják a gombát acél idegeik lesznek és kiváló memóriájuk mint egy oroszlánnak!

Lion’s Mane ehető gomba, egy kulináris csemege, egyik a négy leghíresebb kínai csemege közül.

A legjelentősebb és legértékesebb tulajdonsága Lion’s Mane –nak az a képessége, hogy ösztönzi az idegi növekedési faktor (NGF) szintézisét és elősegíti a myelinizáció folyamatát vagyis az idegsejtszövetek kialakulását!. A megnövekedett NGF termelés javíthatja az agy funkcióit, lassitja az öregedési folyamatokat így gátolja az időskori szenilitás vagy a még rosszabb Alzheimer kór kialakulását! Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy Hericium Erinaceus gazdag poliszacharidokban így daganatellenes hatású mivel erősiti az egyén immunrendszerét!

DXN Myco Veggie

– – Támogatja a szív-és érrendszert, csökkenti a vérnyomást és a szérum koleszterin szintjét;

– – Javítja a gyomor és bélrendszer funkcióit így segíti a emésztési tónusokat hatékony a székrekedés megelőzésében és a gyomor vagy nyombél fekély megakadályozásában!

– Immunrendszer erősítő – felgyorsítja a betegség utáni felépülést!

Pleurotus pulmonarius (Nyári laskagomba)

nagyon gyakori Magyarországon és az egész mérsékelt övben.

Zea mays (kukorica)

A kukorica bibéjének elsősorban vízhajtó tulajdonsága van, a növény maga viszont gyulladásgátló hatást is kifejt. A kukorica el nem szappanosítható zsíranyaga a fogíny kezelésében hatékony.

A kukorica bibéje belsőleg elsősorban húgyúti problémákra – hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vese eredetű folyadék-visszatartás, vesekő – javasolt. Köszvényre is ajánlott. A kukorica hajszálgyökereit hatásosnak tartják koszorúér-problémák esetén, de ma már ritkán alkalmazzák. A kozmetikában a kukoricát bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló-és ránctalanítószerként tartják számon.

DXN Myco VeggieCitrus aurantifolia (zöldcitrom lime)

Mint tisztességes citrusféle, természetesen valóságos C-vitamin bomba, ezen kívül kalciumot, foszfort és káliumot is találunk benne. Frissítő, élénkítő hatású, segíti az emésztést. Jó fejfájásra, köhögés ellen, torokgyulladásra, reumára. Nyugtatólag hat az idegrendszerre.

Ha gyümölcsöt választunk, jó tudni, hogy a kellően érett lime egyenletesen világoszöld színezetű, enyhén sárgás, fénylő, héja hibátlan, maga a gyümölcs pedig tömör. Túlérett állapotban a héja sárga, ráncos vagy fonnyadt, ilyenkor nem szabad megvenni, mert a gyümölcshúsa keserű. Ha éretlen, akkor a héja sötétzöld, fonnyadt, a gyümölcshúsa zöldtől zöldes fehérig terjed és maróan savanyú. Az utóérésre nem számíthatunk, ez egyébként egyik citrusfélére sem jellemző.

 

DXN Myco VeggieCitrus sinensis (narancs)

Erős vírus- és baktériumölő hatása révén enyhíti az influenzás tüneteket, savtartalma könnyíti a bélműködést. Nyugtatja az idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a keringési betegségekre (trombózis, szív- és érrendszeri panaszok, magasvérnyomás).

Enyhe hashajtó, frissítő, étvágyjavító és idegnyugtató hatású. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is. Elősegíti az emésztést, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterint.

A narancsban előforduló bioflavonok lehetővé teszik a véredények szöveteinek erősödését, megakadályozzák a vérsejt tömörödést és a trombózisra jellemző vércsomósodást.

Köztudott, hogy a narancsnak magas a C-vitamin-tartalma. Ezen kívül található benne B1 és B12 vitamin, folsav, kálium és magnézium. A narancs tele van antioxidánssal: karotinnel, és flavonokkal. A benne levő limonene különösen a mell és tüdőrák elleni harcban hatásos.

A tél vitaminforrásának hívják, mert tényleg rengeteg C-vitamint tartalmaz, ám azzal nem árt tisztába lenni, hogy mindez a korai leszedés és a szállítás alatt csak csökken!

Spirulina platensis ( kék-zöld alga )

Camellia sinensis ( zöld tea )

Tudja-e a kedves olvasó, hogy a kínai konyha legfinomabb fogásai a húsok legzsírosabb részeiből készülnek? Hogy a csirkét, kacsát mindig a bőrével, a sertéshúst mindig a szalonnájával együtt eszik? Ennek ellenére, látott már kövér kínait?

Kiderült, hogy a titok valószínűleg a zöld tea élvezetében rejlik. Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok is igazolták. Egyen zöld teát! Újabban a zöld teát nem csak vízben kiáztatva fogyasztják, hanem por formájában is – nem is olyan ostobaság, így hasznosul a zöld tea zsírban oldódó A- és E-vitaminja, valamint értékes méregtelenítő rostanyaga. A zöld tea egészségre kiható ereje legnagyobb mértékben a benne található nagy mennyiségű antioxidáns (polifenolok, s annak egyik csoportja, a katekin vegyületek) anyagok jótékony hatásának köszönhető.

Élettani hatásai:

– Méregtelenít, serkenti az anyagcserét, gyorsítja a zsírégetést;

– Csökkenti a rákos, daganatos betegségek kialakulásának lehetőségét;

– Antioxidáns hatású, azaz segít lebontani a pusztító szabad gyököket;

– Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét;

– Ellazítja a vérereket, ami csökkentheti a magas vérnyomást;

– Erősíti az immunrendszert, ezáltal véd a fertőzések ellen;

– Fluoridtartalma óv a fogszuvasodástól (amennyiben cukor nélkül isszuk!);

– Koffein tartalma élénkítő hatású, serkenti a szellemi teljesítőképességet.

Pericarpium Citri reticulatae  ( mandarinhéj )

Cinnamomum zeylanicum  ( fahéj )

A fahéj fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért gyakran használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. A kéreg antibakteriális, összehúzó, szélhajtó, görcsoldó és hányáscsillapító. Az illóolaj pedig antibakteriális, antivirális és antifungális hatású. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását.

Kérgét és olaját a népi gyógyászatban gyakran használták étvágytalanság, hasmenés, gyomorgörcs, emésztési zavarok, hányás, menstruációs panaszok, meghűlés, asztma, lumbágó stb. panaszok kezelésére.  A fahéj tartalmaz antioxidánsokat. A fahéj segíti a vírusok, baktériumok és gombák elpusztítását.

Illicium verum ( csillagánizs )

A hagyományos kínai orvoslás ajánlja elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére, görcsoldó hatása miatt. Szélhajtó, íz javító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze.

A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Influenzajárványok és pánik esetén többszörösére emelkedik a tamiflu értékesítése. Érdekesség, hogy 2005-ben időszakos hiány mutatkozott a csillagánizsból, mert belőle állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert. A kínai orvoslás a megelőzésre is kiemelt hangsúlyt fektet, ezért az influenza elleni védekezés során is előnyben részesíti a természetes gyógynövényeket és ezek között kiemelt helyen ajánlja a csillagánizs fogyasztását elsősorban az immunrendszer megerősítése érdekében.

Eugenia caryophyllus ( szekfűszeg )

A növény még ki nem nyílt virágát használják gyógyászati célokra, amely illóolajat (eugenolt, eugenilacetátot), flavonoidokat, galluszsavat tartalmaz. A szegfűszeg kiváló görcsoldó, elmulasztja a hasfájást, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású.

Az illóolaj antibakteriális és gyenge érzéstelenítő hatású. A szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére alkalmazzák, de a szegfűszeg kiváló gyomorerősítő is. Rovarcsípések okozta viszketések enyhítésére is megfelelő házi szer.

Lényeges amiről sokan nem tudnak: enyhíti a kínzó fogfájást, ha néhány darabot elrágcsálunk belőle vagy egyenesen a lyukba illesztjük.

DXN Myco Veggie összetevői

DXN Myco VeggieGinkgo Biloba

A páfrányfenyő a Föld egyik legősibb növénye. Mint gyógynövényt a világ szinte minden táján az emlékezőképességre gyakorolt hatásáért vásárolják, s az öregséggel kapcsolatos emlékezetvesztés megelőzésében is segíthet. Tulajdonságai:

A kereskedelmi forgalomban lévő gyógyhatású készítmények összetevőit annak az ősi páfrányfenyőnek a legyező alakú leveleiből vonják ki, amely Kínában már több mint 200 millió éve meghonosodott.(A fa levelei kétkaréjúak, innen származik latin neve is: biloba. A loba latinul „lebeny”-t jelent.) A páfrányfenyő –készítményeket e fa leveleinek kivonatából késztik. A leveleket először kiszárítják, majd megőrlik, s ezután az őrleményben lévő aktív hatóanyagokat aceton és víz keverékével vonják ki.

 Hatása: A páfrányfenyő jó hatású a vérkeringésre és a központi idegrendszerre egyaránt. Fokozza a verőerek rugalmasságát, ily módon javítva az agy és a végtagok vérellátását. Az aszpirinhez hasonló hatása gátolja a vérrögképződés veszélyét. A   biloba antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, mivel semlegesíti a károsító hatású szabad gyökereket, s így védi a sejteket. Néhány kutató szerint a z idegrendszer működését azáltal serkenti, hogy az agy vérellátása javul, és az idegsejtek több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak.

Főbb előnyei: Mivel a biloba javítja az agy vér- és ezzel együtt oxigénellátását is, ezért azoknak az öregedő embereknek, akiknek az agyi verőerei érelmeszesedés miatt beszűkültek, különösen nagy jelentőségű lehet ez a gyógynövény. Az agy csökkent vérellátása több-kevesebb szerepet játszik az Alzheimer-kór, az emlékezetvesztés, a szorongás, a fejfájás, a depresszió, a zavartság, a fülcsengés és a szédülés kialakulásában. A biloba mindezeket a problémákat enyhítheti.

DXN Myco Veggie

További előnyei: A páfrányfenyő a végtagerek vérellátását is javíthatja, ezért alkalmas lehet például az időszakos sántítás vagyis a láb verőereinek szűkülete okozta fájdalom, az izomgörcs vagy izomgyengeség leküzdésére is. A ginkgo biloba némelyek szerint érellátás javítása révén a Raynaud-szindróma és egy ritka autoimmun betegség, a sleroderma kezelésében is jó hatású lehet. Más kutatási eredmények arról számolnak be, hogy mivel hatására a szem és a fül idegsejtekben gazdag területeinek vérellátása megnövekszik, a sárgafolt-elfajulás (makula-degeneráció) vagy cukorbetegség szövődményeként fellépő retinopathia (mindkettő vaksághoz vezethet), illetve a halláskárosodás különféle típusai kezelhetők.

Vannak olyan kísérletek is, a melyek azt vizsgálják, hogy a ginkgo biloba miképpen segíti az agyvérzésből és egyes fejsérülésekből való felépülés, illetve milyen hatású egyéb keringési és idegrendszeri zavarokban, mint például a sclerosis multiplex és a cukorbetegséggel járó idegkárosodás. A hagyományos kínai orvosolás régóta használja a ginkgo bilobát az asztma kezelésére, mivel tágítja a hörgőt és így enyhítheti a légzészavart.

A Ginkgo Biloba kivonata javítja az agy vérellátását és ezért különösen hatásos öntudatzavarok, szédülések, emlékezetzavarok, csökkenő figyelem, valamint a szellemi teljesítőképesség gyengülése esetén. Emellett javítja a periférikus véredények vérellátását is és serkenti az anyagcserét a végtagokban. A Ginkgo Biloba kivonat ugyanakkor hatásos antioxidáns is, mely a sejteket védi a roncsolódás ellen. Így szolgálja az egészség megtartását, napi teherbíró-képességet és a jó közérzetet.

A ginkgo levél főbb hatóanyagai:

0,02-0,2% diterpén-lakton ginkgolid A, B, C, J

0,02-0,6% szeszkviterpén-lakton bilobalid

0,5-2% flavonoid (kempferol, kvercetin és izorhamnetin glikozidok)

biflavon (bilobetin, amentoflavon, ginkgetin)

procyanidinek

A ginkgo levél főbb gyógyhatásai****:

Leginkább kivonatokban (tinktúra, extraktum) alkalmazzák, a levelet szinte sosem.

Növeli az agy oxigén hiánnyal szembeni toleranciáját

védi az agyszövetet a gátolt vérellátásból és hipoxiából származó hatások következményeitől

gátolja az agyödéma kifejlődését ill. gyorsítja annak visszafejlődését

növeli az emlékezőképességet, tanulási képességet

antioxidáns hatású

A fenti hatásokért első sorban a diterpének és a flavonoidok felelősek. A fenti hatások miatt a ginkgo levélből készült kivobatokat és egyéb készítményeket a hivatalos gyógyászatban is használják. A levél drog a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben és a 6. Európai Gyógyszerkönyvben is szereplő, jól dokumentált gyógynövény.

Figyelmeztetések:

FONTOS: a DXN MYcoVeggie EU por 23,26% nyálkás útifűmagot tartalmaz. Az útifűfélékre allergiások a termék fogyasztását kerüljék!

FONTOS: A zellermag használata vesegyulladásban szenvedők esetében ellenjavallt.

FONTOS: A termék 8,14% Ginkgo-levelet tartalmaz. Szedése során ritkán, átmeneti jelleggel enyhe gyomorpanaszok, fejfájás vagy allergiás reakciók előfordulhatnak. Acetil-szalicilsavat és véralvadásgátlókat rendszeresen szedők esetében a Ginkgo-tartalmú termékek használata megfontolandó.

A megfelelő hatás érdekében a mellékelt adagolókanállal kimért port bő vízzel vegye be!

 

Kiskereskedelmi ár: 30 690Ft

Törzsvásárlói ár: 23975Ft

 

 

DXN Myco Veggie

Felhasznált irodalom:

Abraham, Zara D., Mehta, Tara: Three-week psyllium husk supplementation : Effect on plasma cholesterol concentrations, fecal steroid excretion, and carbohydrate absorption in men. In: The American Journal of Clinical Nutrition, 1988. vol. 47. Issue 1. pp. 67?74.

Castelman, Michael: Gyógynövény enciklopédia : Alapvető útmutató a természet gyógyszereihez. [2. kiad.]. Ford. dr. Bélai Iván, dr. Székács András. Budapest : Esély Kiadó, 1995. (The Healing Herbs). 477 p. ISBN 963 5830 31 9

Gyógynövényekkel az egészségért : Gyógynövények, növényi drogok és készítményeik ismerete. Szerk. Dr. Kéry Ágnes. 4. változatlan utánnyomás. Budapest : Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft., 2005. 253 p. ISBN 963 637 201 2

Gyógynövénytár : Útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz. Szerk. Szendrei Kálmán, Csupor Dezső. Budapest : Medicina Könyvkiadó Zrt., 2009. 563 p. ISBN 978 963 226 226 0

Moesgaard, Flemming et al.: High-fiber Diet Reduces Bleeding and Pain in Patients with Hemorrhoids : A Double-blind Trial of Vi-Siblin?. In: Diseases of the Colon and Rectum, 1982. vol. 25. Issue 5. pp. 454?456.

Ody, Penelope: Kínai gyógynövények. Ford. Nyuli Kinga. Budapest : Scolar Kiadó, 2007. Titkok nélkül. (Secrets of Chinese Herbal Medicine). 223 p. ISBN 978 963 9534 91 9

[Dr.] Szabó László Gy.: Gyógynövény-ismereti tájékoztató : gyógyszerészeknek : orvosoknak : kertész- és agrármérnököknek : biológiatanároknak. Baksa : Schmidt und Co. : Pécs : Melius Alapítvány, 2005. 302 p. ISBN 963 218 185 9

[Dr.] Tóth László: Gyógynövények : Drogok : Fitoterápia. 4. kiad. [Debrecen] : Debreceni Egyetemi Nyomda, 2009. 588 p. ISBN 978 963 472 916 7