Szintetikus vagy természetes vitamin a jó?

Szintetikus vagy természetes vitamin a jó?

Szintetikus vagy természetes vitamin a jó?

Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire árthat szervezetének. Az egyik fontos tényező, hogy a szintetikus vitamin sosem képes teljes mértékben betölteni ugyanazt a szerepet, mint a természetes vitamin.

E mellett a szintetikus vitaminok csökkentik más tápanyagok hasznosulását a szervezetben, és a vesét is megterhelik. Aki valaha is tanult biokémiát, jól tudja, hogy a vitaminok működéséhez nem csupán a vitamin-molekulára van szükség, hanem mellette enzimekre, koenzimekre, kofaktorokra. Ezek mind megtalálhatóak a természetes vitaminforrásokban, de a szintetikus formulákban már nem.
forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2885/termeszetes-es-szintetikus-vitaminok
Vitaminokra mindenképp szükségünk van szervezetünk tökéletes működéséhez, ugyanúgy ahogy ásványi anyagokra, enzimekre és sok más hasznos anyagra.
kismamavitaminA legjobb módja az lenne, ha természetes módon zöldségekkel, gyümölcsökkel tudnánk bevinni ezeket a szervezetünkbe, mert ezek tartalmazzák együtt azokat a hasznos anyagokat amik együtt összeműködve tudják a legjobb hatást kifejteni.
A sajnálatos tény azonban, hogy a ma kapható zöldségek és gyümölcsök már csak minimális mennyiségben tartalmazzák ezeket a hasznos összetevőket. Az elmúlt évtizedekben annyira ki lettek fosztva a földek a helytelen gazdálkodás miatt, hogy a ma termő zöldségek, gyümölcsök, nem is beszélve a kamionokban érleltekről, amik talán napot és földet se láttak már tized annyi vitamint és ásványi anyagot nem tartalmaznak mint 30-40 évvel ezelőtt!
Szintetikus vagy természetes vitamin a jó?

Szintetikus vagy természetes vitamin a jó?

Ezért aki azt mondja elegendő csak növényeket fogyasztani, az nem akar szembesülni a tényekkel, hogy a minimális bevitelhez is kiló számra kellene fogyasztani belőlük, ami lehetetlenség!
Viszont a szintetikus vitaminok nem tudják pótolni ezt a hiányt, mert nem tartalmazzák a növényekben található komplex összetevőket, csupán egyes izolált részeket.
Azonban, hogy egy vitamin teljes mértékben eltudja látni a feladatát, több más összetevőnek is jelen kell lennie.

Vegyük az egyik legismertebb vitamin, a C-vitamin példáját!

Ha C-vitamint vásárolunk egy patikában, leggyakrabban összetevőként csak maga az aszkorbinsav van feltüntetve. Ez nem egyenlő a természetben előforduló C-vitaminnal. Ha zöldség vagy gyümölcs formájában kerül a szervezetbe a vitamin, akkor nem csupán az aszkorbinsavat juttatjuk be, hanem mellette számos egyéb faktort is.

Az egészséges ételekben, például a gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható valódi C-vitamin a következőket tartalmazza:

  • Rutin
  • Bioflavonoidok (P-vitamin)
  • K faktor
  • J. Faktor
  • P faktor
  • tirozinázL
  • Ascorbinogen
  • C-vitamin

Ha csak szintetikus C-vitamin-tablettában vagy porban található aszkorbinsavat vesz fel, a szervezetnek össze kell gyűjtenie a teljes C-vitamin komplexet a szervezet szöveteiről annak érdekében, hogy használhassa azt.

Abban az esetben, ha a szervezet nem rendelkezik megfelelő tartalommal a többi komponenssel, az aszkorbinsav önmagában nem biztosítja a teljes C-vitamin komplex egészségügyi előnyeit. A rendszer keringése után a fel nem használt aszkorbinsavat a vizelete megszünteti.

Szintetikus vagy természetes vitamin a jó?

Csakúgy, mint a C-vitaminnál, szinte minden más vitaminnál elmondhatjuk, hogy a teljes egészségügyi előnyeit akkor élvezhetjük, ha számos enzim, koenzim, ko-faktor, sőt ásványi anyag  is jelen vannak. Például a D-vitaminnak akár tizenkét különböző aktív komponense is lehet, míg a P-vitamin legalább öt különböző komponenst tartalmaz. Az ásványi rézre van szükség a teljes C-vitamin-aktivitáshoz, míg az E-vitamin szorosan együttműködik az ásványi szelénnel, ahhoz, hogy egészségtámogató, antioxidáns hatást fejtsen ki.

Meg kell értenünk, hogy a gyümölcsökben és a zöldségekben található vitaminok, ásványi anyagok és más hasznos fitonutriensek együtt tudják a megfelelő hatást elérni.

Ezt a folyamatot egy építkezéshez tudnám hasonlítani. Hiába van az építkezésen jelen a tervező és a kőműves, ha hiányoznak pl. a segédmunkások vagy az ács, akkor nem tudják tökéletesen befejezni az építkezést. A vitaminok és ásványianyagok és a természetes növényekben található egyéb hasznos alkotórészek egymást segítve tudnak tökéletes munkát végezni.

Lásd: Melyik vitamin a legjobb?

Mint emlitettem vannak orvosok akik szerint a szintetikus vitaminok károsak az egészségre, és túl lehet őket adagolni. Ebben lehet is igazság, hisz a szervezet nem tudja felismerni őket és nincs meg az a támogató környezet ami egy gyümölcsnél például ott van.

Vannak akik szerint nincs különbség szintetikus és természetes vitaminok közt, Lenkei Gábor is ezt képviseli. Sokak szerint az ő vitaminjai is szintetikusak. Ezt nem tudom.

A legjobb tehát odafigyelni, hogy milyen vitaminokat fogyasztunk, és hogy mit tartalmaz az a vitamin!?

Milyen kifejezések utalnak a természetes előállításra?

Ha ezeket olvasod az jó: „kivonat”, „sűrítmény”, „szárítmány”, „őrlemény” „extract”, „leaf” vagy maga a növény elnevezése.

Mit is jelent ez? A kivonat esetében valamilyen eljárással az adott növényből kivonták a szükséges vitamint (izolátum), vagy egy vegyületcsoportot, amely a vitamint is tartalmazza. Ha a növény nevével, vagy szárítmány, őrlemény kifejezéssel találkozunk, az azt jelenti, hogy az adott növény van benne a készítményben, és ez magába foglalja az egyéb hatóanyagokat is.
Ha viszont csak az adott vitamin van feltüntetve az összetételnél, akkor szinte biztos, hogy szintetikus készítményről lehet csak szó.
Nézzünk néhány példát:
C-vitamin:
– aszkorbinsav: szintetikus
– csipkebogyó kivonat, acerola sűrítmény, stb.: természetes
Vas:
– vas: szintetikus
– cékla őrlemény: természetes
K-vitamin:
– K-vitamin: szintetikus
– káposzta, takarmánykáposzta, kelkáposzta por, stb.: természetes

Egy másik fontos kifejezés is megkülönbözteti a természetes vitaminkészítményeket a szintetikusoktól, ez pedig a „kelát”, „chelate” szó.
A kelát az a kémiai forma, ami a természetben is előfordul, és élő vegyületre utal.
Tehát, ha a hatóanyagok kelát formában vannak feltüntetve a vitaminkészítmény címkéjén, akkor az természetes forrásokat takar.

forrás: http://www.multivitaminok.com/alapveto-informaciok/szintetikus-vitaminok/

Spirulina

Az egyik legtermészetesebb és legjobb vitamin és ásványianyag forrás, a SUPERFOOD-nak szuper élelmiszernek nevezett Spirulina, aminek 1 grammja / 4 szem tabletta / 1 kg zöldség gyümölcs hatóanyagtartalmának felel meg, és nem csak a vitaminokat, hanem azok teljes hasznos környezetét tartalmazzák. A  Spirulina legjobban felszivodó tápanyagforrás, akár 90%-os is lehet a hasznosulása. Nem véletlen, hogy az űrhajósok nem szintetikus vitaminokat visznek magukkal hanem alga készítményeket, amik a legkisebb formában a teljes tápanyagszükségletet tartalmazzák.

A ganodermával együtt szedve lefedik a szervezet teljes vitamin ásványianyag és hatóanyag tápanyag szükségletét, és kiválóan kiegészítik egymást, támogatják egymás hatékonyságát!

Mivel ebben a témában: Szintetikus vagy természetes vitamin a jó? – vannak vélemény különbségek, nem akarok igazságot osztani, de én úgy gondolom, hogy van különbség és én mindenképp a természetes vitaminokat a Spirulinát és a ganoderma kapszulákat részesítem előnyben. És az csak plusz jó, hogy a ganoderma kávét fogyasztva is bevihetek sok természetes hatóanyagot vitamint!

Ha te is szeretnél szintetikus vitaminok, cseppek és pezsgőtabletták helyett, valóban hatékony természetes vitaminokat szedni, aki regisztrálj ingyenesen a DXN hálózatába és vásárolj az olcsóbb törzsvásárlói áron!

Ingyenes regisztráció itt: http://bit.ly/dxningyenregisztracio

Vásárlás 2018 márc 31 ig itt: http://wellnesskavehaz.hu/termekek

Comments are closed.