Magas vérnyomás csökkentése gyógyszer nélkül.

Magas vérnyomás csökkentése

Magas vérnyomás csökkentéseMagyarországon évente ötezer ember hal meg magas vérnyomás következtében. Helyes táplálkozással, mozgással és stresszcsökkentéssel azonban sokat telhetnénk ennek csökkentésért!

A magasvérnyomás vagy más néven hipertónia a fejlett országokban, így hazánkban is népbetegségnek számít. A népesség közel 15%-nak van tartósan magas vérnyomása, ám feltehetően ennél sokkal szélesebb kört nagyobb létszámot is érint. Évente csaknem 5000 ember halála írható a magas vérnyomás számlájára Magyarországon. Más becslések szerint még rosszabb a helyzet, mivel minden nyolcadik halálesetben játszik közre a magas vérnyomás, ezzel maga mögé utasította a tumoros megbetegedéseket is.

Magas vérnyomás csökkentése

A magas vérnyomás civilizációs betegségnek tekinthető, mivel szorosan összefügg az elhízással, a mozgásszegény életmóddal és az egészségtelen táplálkozással. Az egészséges életmóddal azonban nem csak megelőzhető a magas vérnyomás és az ezzel összefüggő, akár halálos betegségek, mint például a szívinfarktus vagy a stroke, de a gyógyításban is hatásosak lehetnek.

Sajnos fiatal életkorban is egyre gyakrabban észlelhető a magas vérnyomás, és gyakori szövődménye az érelmeszesedés eredetű szív- és érrendellenesség. Ezért a megelőzése kiemelt hangsúlyt kell tenni.

A betegséget csendes gyilkosnak is hívják, mivel nincsenek egyértelmű tünetei, mégis súlyos betegségekhez vezethet. Az életmód a táplálkozás megváltoztatása és a természetes táplálékkiegészítők segíthetik a magas vérnyomás elleni gyógyszerek hatását.

De vajon mi okozza a magas vérnyomást és védekezhetünk-e ellene?

Ahhoz, hogy átlássuk a teendőket, kezdjük a legelején: mi is az a vérnyomás?

A vérnyomásról általában

A vérnyomás az erekben áramló vér erek falára gyakorolt hatása. A magas vérnyomás, vagy másnéven hipertónia egy elterjedt krónikus kóros állapot, amikor is emelkedik a vérnyomás az artériákban. Ehhez az emelkedéshez, a vér erekben történő keringtetéséhez a szívnek a szokásosnál többet kell dolgoznia.

A vérnyomás megállapítása két méréssel, a szisztoléssel és a diasztoléssel történik, amely attól függ, hogy a szívizom éppen összehúzódik (szisztolés) vagy éppen ellazul (diasztolés) a szívverések között. A vérnyomás maximumát nevezik szisztolés vérnyomásnak, ez a szív összehúzódása által keltett maximális vérnyomás. A minimális vérnyomás a diasztolés vérnyomás, amely a szív összehúzódásának szünetében, a verőerek belsejében uralkodó nyomásnak felel meg.

A vérnyomás mértékegysége a higanymilliméter, ami annak a higanyoszlopnak a milliméterben megadott magassága, amelynek egyenlő a nyomása a vérnek az érfalra gyakorolt nyomásával.

Hagyományosan először a szisztolés értéket, majd utána  a diasztolés értéket írjuk le, például 120/80 Hgmm, azaz 120 per 80 higanymilliméter.

A normál vérnyomás nyugalmi állapotban 100–140 Hgmm szisztolés és 60–90 Hgmm diasztolés értékeken belül van. A magas vérnyomás jellemzője, hogy az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket.

Vérnyomás értékek

Az Egészségügyi Világszervezet  szakértő csoportja határozta meg először a normális vérnyomás felső határát 140/90 Hgmm értékben. A 140/90 Hgmm feletti nyugalmi vérnyomás minden életkorban kóros, az ezen érték alatti értékeket általában normálisnak fogadjuk el, azonban bizonyos betegségekben már ennél kisebb vérnyomás is kórosan magas lehet, amely kezelést igényel.

A magas vérnyomás tünetei

Sajnos a magas vérnyomás tünetei általában nem elég jellegzetesek, így sokszor nem is figyelünk rá, és a betegség általában, csak a rendszeres szűrővizsgálatokon derül ki.

Az esetek nagy részében nem is a vérnyomás magas értéke, hanem a magas érték miatt bekövetkezett szervi károsodás okoz tüneteket.

Kezdeti tünetei lehetnek: tarkótáji fejfájás, orrvérzés, a koncentráció csökkenése, mellkasi bizonytalan nyomó fájdalom, ingerlékenység, alvászavar, fáradtságérzés.

Későbbi tünetként jelentkezhet heves mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, fejfájás, a kisebb erekben igen magas vérnyomásértékek.

A magas vérnyomás kialakulásának okai

Az utóbbi évtizedek több százezer embert vizsgáló kutatásai is egyértelműen azt igazolják, hogy minél magasabb valakinek akár a diasztolés, akár a szisztolés vérnyomása, annál jobban csökken az érintett személy várható élettartama.

A magas vérnyomás kialakulásának okai sokszor ismeretlenek, ugyanakkor vannak olyan tényezők is, melyek nagyban hozzájárulnak a magas értékek tartós fennállásához. Igy például az öröklött, családi hajlam, a túlsúly, mozgásszegény életmód, stressz, elsavasodás és ezáltal a vér sűrűsödése.

Magas vérnyomás csökkentése

Savasító ételeket eszünk minden nap és nem mozgunk. És gyulladáskeltő ételeket fogyasztunk, ami súlyosbítja a problémát a vérerekben, érfalakban. Hosszú távon megmerevedik az érfal.

  • A megváltozott pH-egyensúly, sok cukor, zsír és kevés víz, illetve mozgás eredményeként a vörösvérsejtek torzultak, összetapadtak lesznek a vér ragadóssá és sűrűvé válik , a hajszálerek eltömődnek és ezáltal az összetapadt hemoglobinok lényegesen kevesebb oxigént képesek a sejtekhez szállítani, a sejtek oxigénhiánnyal küzdenek! Az oxigénhiány miatt nincs ATP termelődés a glukózból, fáradékonyak leszünk! Ha mégis dolgoztatjuk magunkat annak eredménye a tejsav termelődés, izomláz, és szabadgyökök felszabadulása lesz, amik viszont rombolják a sejteket, elsősorban a DNS-t! Ennek nyoma az öregedés, ami kívül csak szépség hiba, de belül komoly betegség oka lehet!
  • Az oxigénhiányos környezetben a sejtek poliamidot termelnek, hogy reprodukálják magukat mert elhalásra készülnek! Ez a daganatképződés, ha ez már sérült sejtekkel történik az a RÁK! Ezért fontos a helyes vérellátás és sok oxigén a vérben!
  • Másrészt a méreganyagok, savak elszállítása is leáll, így a savak szétmarhatják rombolják a sejteket szöveteket! Az immunrendszer is legyengül, a T-sejtek nem jutnak el a sejtekhez, így nem tudják legyőzni a támadókat és nem tudják eltakarítani a „szemetet” amit az elpusztult kórokozók, sejtek termelnek!
  • A savak és a mérgek felborítják a test belső pH-egyensúlyát, aminek következtében az egészséges sejtek szerkezete felbomlik és már nem tudják optimálisan ellátni funkcióikat és emiatt előbb vagy utóbb betegségek alakulnak ki. Ha a máj állandóan csak a régi vér megújításával fárad, nincs friss vér, akkor a szervek károsodhatnak! Amikor egy szerv szövete elzáródik a vér utánpótlástól, hajszálér blokk miatt, a sejtek / szövetek elpusztulnak.
  • Savasodás ellen elhízással, csontritkulással védekezik a szervezet!

 A vesére is nagyon rossz hatással van a savasodás és a vérellátás zavara.

Erre az orvosok gyógyszereket írnak fel. A gyógyszerek csökkentik a veszélyt tágítják az ereket, csökkentve a nyomást, lassítva a szívet vagy hígítva a vért, de ez nem oldja meg a problémát, nem szűnteti meg az okot! Nem tisztítja le az érfalakat, és nem szüntetik meg a savasodást, az oxigénhányt.  És más szervekhez nem jut elég vér!

Így aztán a gyógyszer beállítja a vérnyomást, de ha nem változtatjuk meg az életstílusunkat, ugyan úgy eszünk, ugyanazt esszük, ugyanilyen sűrű marad a vérünk és akkor jönnek a komplikációi a magas vérnyomásnak. Szívroham, agyvérzés, veseelégtelenség

Az infarktus, stroke oka az érszűkület és a vérrög képződése!

De ha nincs jó vérellátás egy szervben, akkor ott nincs esély gyógyulásra, helyes működésre sem lsd hasnyálmirigy nem termel inzulint – cukorbetegség!! Inzulin nélkül nincs glukozlebontás, ATP!

Ha nincs rendes hajszálér keringés, akkor romlik a sejtek oxigénellátása, a méreganyagok Co2 eltávolítása, romlik az anyagcsere, ennek első jelei, a krónikus fáradtság, gyengeség. Az oxigénhiányos környezet pedig a rák kialakulásának az elősegítője!

További megfigyelések arra mutattak rá, hogy a dohányzás, nemcsak a nikotin közvetlen érösszehúzó tulajdonsága, hanem a szöveti inzulinrezisztenciát és a szabadgyök-képzést fokozó hatása miatt is jelentős szerepet játszik a vérnyomás emelkedéstében. További kutatások alapján pedig az is kiderült, hogy az inzulin kórosan emelkedett vérszintje fontos szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában.

A magas vérnyomás következményei

Magas vérnyomás esetén, mivel a szív folyamatosan túlteljesít, sokkal gyorsabban és erősebben ver, mint kellene. Az állandó erőlködéstől a szív fala megvastagszik, mely akadályozza a megnövekedett munka ellátásában, melynek hatására szívelégtelenség léphet fel.

Ha az erek falát a benne áramló vér tartósan a normálisnál nagyobb nyomással terheli, akkor az erek fala idővel károsodik. Ez megelőzhető, amennyiben a hipertóniás beteg megfelelő kezelést kap, mely révén normalizálják a vérnyomást, illetve a már kialakult elváltozások bizonyos mértékig vissza is fejlődhetnek.

Ugyanakkor, ha nem részesül kezelésben a páciens, akkor a hipertónia előbb vagy utóbb a szervezet összes verőerét károsíthatja. A magas vérnyomás miatt kialakult érkárosodások egyik legfontosabb következménye az érelmeszesedés felgyorsulása. Ez az agy ereiben érelzáródáshoz vezethet, illetve a nagy nyomás miatt a merevebb erek könnyebben megrepedhetnek, és ekkor agyvérzés alakul ki. A szív koszorús ereinek károsodása pedig szívinfarktushoz, a szem ereinek károsodása látásromláshoz, esetleg vaksághoz, a vese ereinek károsodása vesebetegséghez vezethet.

A magas vérnyomás megelőzése és kezelése

A hipertónia kialakulásának megelőzése tehát rendkívül fontos. A magasvérnyomás, mint betegség, általában nem gyógyítható, de étrendi és életmódbeli változtatásokkal, valamint gyógyszeres kezeléssel kontroll alatt lehet tartani, így elkerülhetők az esetleges szövődmények kialakulása. Az életmódbeli változtatások a gyógyszeres kezelés mellett is szükségesek!

A magas vérnyomás elkerüléséhez és kezeléséhez, illetve a szénhidrátanyagcsere normalizálásához az alábbi megoldások javasoltak:

 –   az ideális testsúly elérése, tehát bizonyos mértékű fogyás

 – sóban szegény étrend betartása (napi 4 grammnál kevesebb só bevitele, ami kb 2-3 teáskanálnyi konyhasónak felel meg)

 – kerülni kell a telített zsírokat, s előnyben részesíteni a vitaminokban, kalciumban és  magnéziumban gazdag ételeket

  – beiktatni az omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halak fogyasztását

   –  rendszeres testmozgás

   –  a pszichés stressz minimalizálása

   –  megfelelő mennyiségű pihenés és alvás

   –  a túlzott alkoholfogyasztás csökkentése

    – a dohányzás abbahagyása.

Bár a diéta és a testmozgás a legjobb módszer a vérnyomás csökkentéséhez, egyes ásványi anyagok, vitaminok és táplálékkiegészítők is sokat segítenek.

 

Magas vérnyomás csökkentése

A vérnyomás szabályozására, és beállítására a leggyakrabban említett gyógygomba a ganoderma. Mivel adaptogén gyógygombaként tartják számon, így mind alacsony mind magas vérnyomás esetén segíteni tud.

A ganodermát a tradicionális keleti gyógyászatban évszázadokon keresztül szívtámogató gyógyszerként alkalmazták. Rendszeresen felírták azoknak, akik szívelégtelenségre utaló mellkasi fájdalommal, fokozott fáradékonyságra utaló tünetekkel jelentkeztek, vagy a szokottnál nagyobb stressz-hatásnak voltak kitéve, esetleg konkrét vérkeringési problémákkal küszködtek.

Ezeket a tapasztalati adatokat támasztották alá kínai és japán kutatók eredményei, akik megállapították, hogy a ganoderma alkalmazása javítja a vérkeringést és fokozza a szívizom oxigénfelvételét. A hatásért felelős anyagként a triterpén struktúrával rendelkező ganoderma savat és származékait jelölték meg. Ezen hatóanyagok vérnyomás- és koleszterinszintet csökkentő, valamint trombocita aggregáció-gátló hatását farmakológiai vizsgálatokkal is igazolták (McKenna és munkatársai, 2002).

A fenti megfigyeléseket, majd a farmakológiai vizsgálati eredményeket klinikai tapasztalatok is alátámasztják.

  1. Koronária megbetegedésben szenvedő 92 beteget vizsgálva Kínában a 20%-os koncentrációjú gombaszirup hatására a betegek mintegy 50%-nál az alvóképesség és étvágy javulását, a légszomj enyhülését, és 72 %-nál a mellkasi fájdalmak megszűnését tapasztalták.
  1. Hiperlipidémia (magas vérzsír értékek) esetén a gombaszirup fogyasztása után a vér koleszterinszintje a betegek több mint 90 %-ánál csökkent.

    A koszorúér megbetegedésének kezelésére eredményesnek bizonyult a gomba alkoholos kivonata: 39 beteg közül 18 meggyógyult, 17 állapota javult és csupán négy beteg állapota maradt változatlan (Dharmananda és munkatársai, 1986).

Magas vérnyomás csökkentése

Egy 2012-es palecebo kontrollált kettős vak klinikai vizsgálatban 26 betegnél hasonlították össze a ganoderma hatását a placeboval. Igazolták, hogy a ganoderma enyhe antidiabetikus hatással rendelkezik, valamint csökkentette a cukorbetegek vérzsírértékeit is (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21801467).

  1. Artériás érelmeszesedésben szenvedő betegek vizsgálata alapján arra az eredményre jutottak, hogy a 14 napig tartó, napi 1000 mg dózisú vizes gomba extraktummal való kezelés hatására a vérlemezek aggregációja jelentősen csökkent. Ezzel egyidejűleg mérséklődött a kialakult vérrögök nagysága és tömege (Tao és Feng, 1990).

Magas vérnyomás betegség esetén is eredményesen alkalmazták a ganodermát:

54 magas vérnyomás betegségben szenvedő esetében (akik nem reagáltak a captopril és normodipin kezelésre) bizonyították, hogy a gomba extraktum 14 napos alkalmazást követően már szignifikánsan, mintegy 82,5%-kal javítja a betegek állapotát (Jin és munkatársai, 1996).

53 súlyos, középsúlyos magas vérnyomás megbetegedésben szenvedő és a normális vérnyomású vizsgálati alanyoknak 6 hónapon keresztül a gomba extraktumból előállított tablettákkal kezeltek. Megállapították, hogy a kezelés elsősorban a súlyos magas vérnyomás megbetegedésben szenvedő 12 beteg esetében volt hatékony. A középsúlyos hipertóniás betegeknél és s normális vérnyomású vizsgálati alanyoknál lényegesebb változást nem tapasztaltak, de mellékhatások sem léptek fel. A hipertóniás betegek esetében a szisztolés vérnyomás 57,5 %-kal, a diasztolés 60,0 %-kal (Kanmatsuse és munkatársai, 1985) csökkent.

ACE-gátló hatás: 2012-ben egy tudományos vizsgálat során bebizonyították, hogy a ganoderma myceliumában lévő anyagok a ACE enzim gátló hatással rendelkeznek és ezáltal tudják csökkenteni a vérnyomást! (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24093919)

(ACE=angiotenzin convertáló enzim; az egyik legismertebb és leghasználtabb vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoport is ezen enzim gátlásán keresztül fejti ki vérnyomás csökkentő hatását.)

Mellékhatások: a ganoderma gomba alkalmazása során különösebb mellékhatásra nem kell számítani.”  Dr. Dóda Ildikó orvos-természetgyógyász

Kínai és más nemzetiségű tudósok által végzett komoly kutatások – az együttműködő egyetemek kórházak és gyógyszeripari vállalatok elemzéseinek és klinikai kísérleteinek segítségével – végre megfejtették a reishi kivételes hatékonyságának titkát. Szívműködést elősegítő, vérnyomás-beállító, nyugtató hatása miatt sokak élete megváltozott.

Magas vérnyomás csökkentése

A kínaiak évezredek óta kiemelkedő jelentőségű „gyógynövényként” tekintenek a ganodermára ,/japánul reishi, kínaiul Lingzhi, magyarul pecsétviaszgomba / .

Ez az első úgynevezett „gyógygomba”, ami még hosszútávú fogyasztás esetén sem okoz semmilyen mellékhatást. Fokozza a szervezet öngyógyító képességét, segít a betegségek hatékony megelőzésében.

  1. A magas vérnyomást, az általa okozott fej- és vállfájást, valamint az érelmeszesedést is javítja.

Mr. Isao Tani tanulmánya, Kinki Egyetem Orvosi Kutatóintézet

A kísérleti alanyok túlnyomó részben magas vérnyomással küszködtek. A vérnyomás területén jelentős javulást tapasztaltunk. Az egyik beteg kezdő értéke (180/96 Hgmm) három hónap után 126/94 Hgmm-re csökkent. Ilyen jelentős javulást nagyon ritkán tapasztalunk vérnyomáscsökkentő gyógyszer alkalmazása nélkül.

Néhány nőnél, akiket érelmeszesedéssel kezelnek, a páciensek vérnyomása három hónap alatt 158/77-ről 128/67-re csökkent. A koleszterinszintjük szintén javult, 269-ről 242-re (megj.: mg/dl-ben mérve, a nálunk szokásos mmol/l helyett).

Egyes betegeknél a magas vérnyomás fej- és vállfájással jár együtt. Az õ vérnyomásuk egy hónap alatt 151/78-ról 118/72-re csökkent, és megszűnt a fejfájásuk is. Több olyan beteg tapasztalt javulást mindkét területen, akik magas vérnyomásra és fájdalmakra is panaszkodtak.

A fenti eredmények alapján látható, hogy a ganoderma eredményesnek bizonyult a magas vérnyomású betegeknél. Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása ilyen esetekben csökkentheti a szisztolés nyomást, azonban nincs hatással az diasztolés nyomásra. A ganoderma kivételes tulajdonsága, hogy mindkét értéket csökkentheti.

2.Miért hatásos a ganoderma a szisztolés és az diasztolés vérnyomás esetében is?

Dr. Shigere Yuji a Kinki Egyetemről hat magyarázattal szolgál arra, miért eredményes a ganoderma alkalmazása a szív- és érrendszeri betegségek esetén:

  1. Hozzájárul a magas vérnyomás beállításához.
  2. Emeli a kórosan alacsony vérnyomást.
  3. Megakadályozza az érelmeszesedést, csökkenti a koleszterinszintet.
  4. Megakadályozza a trombózist, feloldja a vérrögöket.
  5. Mérsékli a vérnyomáscsökkentő szerek mellékhatásait.
  6. Vérnyomáscsökkentő szerekkel történő együttes alkalmazása esetén csökkentheti a vérnyomást.

A rák, a hirtelen halál és az erek elzáródása többé nem jelent veszélyt a szervezetre.

  1. Az agyi érelzáródás, szívinfarktus, agyvérzés és angina pectoris (koszorúér-betegség) esetén is hatékony

Mr. Ueraba Kioshi tanulmánya, Kinki Egyetem

Magas vérnyomás csökkentése

A ganoderma szedése csökkentheti a fenti betegségek súlyosabb tüneteit, hagyományos kezelés nélkül. A fenti esetek között volt egy páciens, akinél két esetben is érelzáródást diagnosztizáltunk a jobb agyféltekében. (A legjobb eredményt a ganoderma és az Urokinase együttes szedésével érte el.) A betegnél végül teljesen megszűnt a mozgáskorlátozottság.

Egy részlegesen bénult, agyi érelzáródástól szenvedő beteg szabadon tudott mozogni a ganoderma szedését követően. Szabad zsír- és ß-lipoprotein-értékei visszaálltak a normális szintre.

A ganoderma fogyasztása a szívbetegekre is jó hatással lehet. A ganoderma más szerekkel történõ együttes szedése jobb eredményekkel járhat. Mindemellett, mivel a fenti betegségek nehezen gyógyíthatók, jobb rendszeresen ganodermát szedni, hogy eleve megelőzzük a kialakulásukat.

Mivel a ganoderma harmonizálja a szervezet funkcióit, a vérnyomás szempontjából kétféle hatást tapasztaltak: emelheti és csökkentheti is a vérnyomást.

vissza a főoldalra: https://egeszsegesember.info

Csökkentsd a vérnyomásod ganodermával, akár ganodermakávéval!

webáruház: http://wellnesskavehaz.hu

Comments are closed.